В Хайфському університеті вчені досліджували шістдесят невеликих фрагментів давнього тексту і змогли розшифрувати 364-денний релігійний календар.

Як з'ясувалося, це найдавніша копія Біблії, датовану IV століттям до нашої ери. Фрагменти сувоїв змогли перевести доктор Эшбаль Ратсон і професор Джонатан Бен-Дов, який займається біблійними дослідженнями.

Варто відзначити, що рукописи написані спеціальним кодом, і деякі фрагменти були менше 1 кв. див.

Ратсон і Бен-Дов вказали на два свята, які описуються в свитках, раніше не згаданих в Торі: свята Нового вина і Нового масла. Вони є продовженням свята Шавуот, дня нового врожаю пшениці.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Крім того, виявилося, що за стародавнім календарем люди відзначали перехід між сезонами. Такі дні називали "текуфа", що з івриту перекладається як "період".

Історики уточнили, що розшифрувати сувої їм допомогли записи між рядками тексту. З допомогою цих нотаток вони виявили пропущені дати в календарі.

"Схоже, що людина, яка написала манускрипт, міг бути одним з лідерів цього співтовариства, який знав таємний шифр, але забув згадати про кілька святах, які святкувала громада", – пояснив дослідник Ратсон.

Раніше портал "Знай.uа" писав, що нещодавно досліджено генетичний матеріал, який ряд любителів надприродного класифікували як залишки Єті, насправді належить ведмедям.