Ціанобактерії, більше відомі як синьо-зелені водорості, можуть спричинити чимало проблем. Деякі види цих бактерій виробляють токсини, що можуть отруїти людину чи будь-яку іншу тварину, які скуштують воду з ними. Однак зараз учені розробляють портативний сенсор, який буде миттєво повідомляти про присутність мікробів у воді.

Відповідно до Всесвітньої організації охорони здоров'я, токсини даних ціанобактерій можуть викликати подразнення шкіри, спазми в шлунку, блювоту, нудоту, пронос, лихоманку, болі в горлі, головний біль, болі в м'язах і зв'язках, пухирі у роті і пошкодження печінки. Ними можна заразитися не тільки через пряме попадання води в організм під час пиття, але і під час купання.

Коли концентрація ціанобактерій дуже висока, то вода покрита смердючою синьо-зеленою піною. Однак, коли їх рівень більш низький, але не менш небезпечний, людям покладаються на попередження, які надають місцеві медичні заклади. Їх робляться на основі тестів, проведених зі зразками води в лабораторіях. Вони дозволяють виявити присутність токсинів у воді.

Читайте також: У Мексиці з кактусів генерують електрику (відео)

Наразі дослідники з Технічного дослідницького центру Фінляндії працюють над створення недорогого пристрою, розміром з термометр, який міг би одразу надавати людям подібну інформацію. Пристрій містить антитіла, які реагують на присутність токсинів ціанобактерій у воді. З його допомогою люди зможуть швидко дізнатися, чи придатне озеро для купання.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Дослідники стверджують, що пристрій буде доступний для продажу протягом двох або трьох років.