6.12 ранку, 8 лютого, Донецьк. З реактивного піхотного вогнемету "Шмель" влучають у вікно кабінету на п'ятому поверсі, де любив "засідати" ватажок терористичного угрупування "Сомалі" Михайло Толстих, більш відомий за прізвиськом "Гіві".

"Теракт" – кричали його посібники в один голос. "Ліквідація" – спокійно відзначали українські силові відомства. Вже традиційно спільники почали валити всю провину на диверсантів, ЗСУ та вигадувати інші нісенітниці.

Що ж насправді відбулося у той день та які злочини, окрім загальновідомих, приховував союзник "Мотороли"?

Наполеонівські плани майбутнього вбивці

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Уродженець Іловайська навряд чи міг мріяти про якусь кар'єру – справді, які шанси, якщо ти звичайний водій на заводі, потім охоронець у супермаркеті, а згодом паркувальник?

Саме тому Толстих вперше у 2014 році заявив про себе як "ідейний сепаратист" і найкривавіші події не минули без його втручання – вбивав наших хлопців і під час Іловайського котла, і поблизу Донецького аеропорту. Але всю цю жорстокість сам виробити в собі не міг, тому вчився у "Мотороли". Останній показав йому схему допитів бійців, той швидко засвоїв, рідко хто міг вислизнути з лап терориста і залишитися в живих.

Українські правоохоронці відкривали кримінальні провадження один за одним: за створення терористичної організації, співучасть у веденні агресивної війни, жорстоке поводження з військовополоненими та інші. Але все сходило "Гіві" з рук, немов з гуся вода.

Впоратися без "Мотороли"

"Я помщуся", - пафосно запевняв Толстих після звістки про смерть Павлова. Чого тільки не вигадав тоді. І зрівняти всі українські міста із землею, і наступати на Київ. Та гучні заяви були тільки картинкою для прокремлівських ЗМІ. "Гіві" спрацював ще однією бомбою сповільненої дії і думав зосередити всю "владу" у своїх руках, але зовсім скоро став непотрібним своїм російським патронам.

Дивіться: ліквідація Мотороли, основні версії

В колах створеної ним "Сомалі" пошепки заговорили, що його час збіг і ватажок ризикує закінчити свою злочинну діяльність десь по-сусідству із "Моторолою".

Справді, з початку року він став четвертим бойовиком, котрого ліквідували за схожою схемою. Тортури, "Гради", муки наших полонених – якби він потрапив на підконтрольну Україні територію, то навряд чи хтось йому це пробачив би.

Навіть амністія, про яку досить обережно заговорили у Мінську, могла б не допомогти. Захарченко і Плотницький також воліли б "врятувати свою шкуру" і точно знали – "Сомалі" далі немає шляху. Для омріяного шансу втекти подалі (на це вони і розраховували, як показала пізніше ситуація із Корнетом в "ЛНР" та захопленням міста) потрібно було не брати участь у вбивствах. Але руки в кожного були у крові.

Росія викидує "своїх" за борт?

Після ліквідації терориста версії з'являлися, немов з-під конвеєра. Натякали у першу чергу на відмову Кремля платити за найманців. Ті стали занадто невигідними і не завжди виконували необхідні накази.

У свою чергу відомий журналіст Денис Казанський запевняв: можна і не вірити у причетність РФ, але чому ж тоді це повторюють всі як один західні дипломати?

На зачистку у лавах "недореспубліки" натякали і політичні експерти – мовляв, з 2014-го на Донбасі одні й ті самі обличчя, які всім набридли і не володіють тактикою зомбування.

Наближені до Путіна тільки розводили руками і заперечували свою роль у вбивстві. Та факти спрацювали не на користь Кремля. Очевидним стало те, що Росія намагалася показати Заходу неконтрольованість ситуації на Сході і виставити себе миротворцем – це нагадує останні заяви чинного президента РФ, який розмріявся про представників місії ООН на Донбасі.

У ЄС повинні були піти на поступки, а північні сусіди святкували б "перемогу" – статус країни-агресора у такому випадку їм не загрожував.

Шукайте жінку: "Боня" проговорилася

Все б здавалося таким простим і зрозумілим, якби не посібниця терористів Ілона Задорожна – тій увірвався терпець і з необережності, чи то навмисне вона зізналася, що була практично правою рукою ватажка банди "Сомалі".

"Боня" (саме таке прізвисько дали їй бойовики) керувала ще й
диверсійно-розвідувальною групою "Гром", заснованою Толстих.

"У серпні 2014 року група налічувала близько 400 чоловік особового складу. Після Іловайських подій, за вказівкою російського військового командування, "Гром" було переформовано в батальйон "Сомалі". Очолив його знищений російськими спецслужбами окупант Михайло Толстих "Гіві". "Боня" стояла біля витоків створення "Сомалі" і була другою людиною після "Гіві", - переказували її слова волонтери.

Задорожна входила до кістяку батальйону, який пізніше майже поголівно винищили російські спецслужби. На зміну їй прийшов командир-наркоман: Волчков Єгор Ігорович ("Синок") знав про знущання над людьми все, тому навіть 54 зі "своїх" не витримали і втекли. Важкий характер, хаос, особовий склад бозна де і головне – "Гіві" це ніяк не міг контролювати.

Час викидати "сміття" з окопів?

Причин і здогадок насправді може бути хоч мільйон, але жодна з них достатньо не підтверджена фактами. Всі версії сходяться на одному: "Гіві" ніколи не був першим номером у списку на ліквідацію, він просто своєчасно не зміг закрити рота.

Як пояснює журналіст Юрій Бутусов, Толстих не був потрібен нікому, окрім ФСБ.

Та і їм згодом теж став ні до чого. Тому, як за часів Сталіна, на ньому поставили галочку червоним олівцем:

"Зараз вже можна сказати, що Гіві був свого часу визначений як номер один в списку тварин, призначених до утилізації… був останнім розкрученим в РосЗМІ і медійним ватажком найманців на окупованих територіях, який перебував на службі. Він вживав серйозних заходів безпеки, дістатися до нього було нелегко", - зазначив він.

Дивіться: Неочікувані версії РФ та вистава в Донецькій опері: що відомо про смерть одіозного бойовика "Гіві

"

На думку офіцера в запасі, волонтера Мирослава Гая, обставини справи маловідомі навіть очевидцям.

Адже точно сказати, як діє та чи інша схема на окупованих територіях, не можуть навіть самі терористи:

"Нам мало відомо про те, за яких обставин помер бойовик "Гіві". Нам взагалі мало відомо про те, що відбувається на окупованих територіях. Єдине, що ми достеменно знаємо, – один за одним протягом дуже короткого часу гинуть так звані очільники "Л/ДНР". Це переважно політичні та військові керманичі або медійні, розпіарені персони, як "Гіві". Їхнім завданням було створити одіозний, романтичний образ терориста-ополченця, щоб заманювати людей з Російської Федерації брати участь у війні проти України. Тепер вони зникають з поля зору або їх один за одним нищать. Навряд чи це зроблено якимись містичними українськими партизанами. Ймовірніше, що ФСБ робить зачистку", - додав Гай.

Жінка причетна до вбивства ватажка "Сомалі", чи російські спецслужби – це вже точно не головний біль українців. Але достеменно відомо одне: якби цього не сталося, сотні наших співвітчизників могли вкотре потрапити до застінків "ДНР". А звідти повертаються тільки справжні щасливчики.

Дивіться: поліцейське розслідування, ліквідація "Гіві"

Як повідомляв портал "Знай.ua", український журналіст розкрив подробиці ліквідації "Гіві".

5:28

Секретне завдання: українські бійці зайняли стратегічні позиції біля Авдіївки

ТСН56 тис. переглядів
3:20

Чи вигідна була Україні смерть проросійського бойовика "Гіві"

ТСН14 тис. переглядів
2:23

Смерть Гиви от прямого попадания

Анатолий Шарий916 тис. переглядів
25:32

Гра Слів #4. "Прізвища Авакова не дочекаєтесь", або обіцянки антикорупційних силовиків

BIHUS info8,3 тис. перегляди 3:12

Поблизу Криму сталася сутичка зі стріляниною між бійцями ЗСУ та учасниками блокади

ТСН4,9 тис. переглядів 3:40

Спостерігачі ОБСЄ заявляють, що Маріупольщина перетворюється на найгарячішу точку АТО

ТСН59 тис. перегляди 26:08

Ціна за «маленькую победоносную» війну буде для Путіна дуже великою – Огризко

Радіо Свобода онлайн13 тис. переглядів 7:06

Елітні повії для депутатів

Телеканал 1+1724 тис. переглядів 30:00

Мовні квоти. Палкі дебати Ніцой та Соколовської

Магнолия-ТВ3,3 тис. перегляди 7:10

Патріотизм українського гравця Романа Зозулі спричинив спортивний та дипломатичний скандал

ТСН12 тис. переглядів 4:09

Тюремний "пентхауз" Єфремова: екс-соратник Януковича показав життя за ґратами

ТСН117 тис. переглядів 17:04

Чи готові на Закарпатті і Буковині до українізації - Секретні матеріали

Телеканал 1+18,2 тис. переглядів 4:22

Блокада потягів в бік окупованих територій розростається

ТСН10 тис. переглядів 9:34

Українські сенсації. Плівки Мельниченка

Телеканал 1+15,3 тис. переглядів 9:44

Повернення емігрантів: українці все частіше повертаються з омріяної Європи

ТСН26 тис. переглядів ПОКАЗАТИ БІЛЬШЕ