У столиці України виникли складнощі з декомунізацією деяких пам'ятників радянського часу. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так, демонтаж елемента з монументу "Батьківщина-мати", а саме зняття гербу СРСР зі щита, може коштувати близько 500 тис. гривень.

"Під гербом нічого немає. Якщо вирізати герб, то там вийде величезна діра", - повідомив інженер, додавши, що закрити діру необхідно буде листом такого ж кольору і рельєфу.

За словами експертів, якщо щит вирішать замінити чимось надійним і естетичним, сума реставрації зросте до 8 млн грн. Будівництвом монумента керували інженери Інституту сталевих конструкцій імені Шимановського.

Директор музею Іван Ковальчук назвав дві проблеми з "декомунізацією". Одна з них - авторське право, так як родичі скульптора не погоджуються міняти монумент.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

Також "Батьківщина-мати" охороняється державою і громадськість не вважає демонтаж герба нагальною необхідністю.

"713 000 відвідувачів в минулому році прийшли до нас. Ніхто не звернув на це увагу, не акцентував", - підкреслив Ковальчук.

Відзначимо, що в центрі Києва також блокують перефарбовування арки Дружби народів. Кияни називають її бубликом або пам'ятником загиблому велосипедисту.

Більш того, не забуваємо про "зірку" на Хрещатику. Місцеві жартують, що комунізмом тут і не пахне, в будинку живе Вєрка Сердючка і зірку просто переставили з її голови після Євробачення.

Сам Андрій Данилко цю легенду підтримує і стверджує, що навіть іноземці підходять фотографувати будинок.

"Якщо спробують зняти зірку з цього будинку, мені буде цікаво на це подивитися. Я кістьми ляжу, але вона там буде. Це вже шапка Вєрки Сердючки. Її фінальна частина", - зазначив артист.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що народні обранці розпалили спір із приводу історії України і режиму радянської доби.