У суботу, 17 лютого, SpaceX проведе черговий запуск Falcon 9. Згідно з планом, багаторазова ракета доставить на орбіту іспанська супутник Paz для радіолокаційного спостереження і два тестових супутника для роздачі інтернету Microsat 2a і 2b

Як повідомляється на сайті NASA, SpaceX планує вивести на орбіту мережу з тисяч таких супутників. До 2027 року вони повинні забезпечити повне покриття інтернетом всій поверхні Землі.

SpaceX проведе четвертий у цьому році космічний запуск 17 лютого. Багаторазова ракета Falcon 9 стартує з Військово-повітряної бази Ванденберг у Каліфорнії. Компанія вже провела запис двигунів ракети і почала підготовку корисного навантаження.

Як повідомляє NASA, доставить ракета на сонячно-синхронну орбіту іспанський супутник радіолокаційного спостереження Paz масою 1350 кг, а також два демо-супутника Microsat 2a і 2b масою 400 кг. Демо-супутники стануть першим компонентом розгалуженого "сузір'я" супутників Starlink.

Згідно з бізнес-планом, з 2019 по 2024 рік SpaceX виведе на орбіту 4425 супутників для роздачі інтернету. Раніше представники компанії повідомляли, що "сузір'я" розташується на низькій навколоземній орбіті на висоті 1110-1350 км – нижче, ніж традиційні геостаціонарні супутники.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Завдяки цьому затримка при передачі сигналу складе всього 25-35 мілісекунд. При цьому у більшості супутникових провайдерів цей показник становить 600 мілісекунд.

Falcon 9 виведе іспанськ супутник Paz на висоту 514 км, а Microsat 2a і 2b розташуються вище. З їх допомогою компанія протестує систему радіозв'язку в Ku-діапазоні в зв'язці з наземними станціями.

Точки зв'язку SpaceX будуть базуватися у Вашингтоні, Каліфорнії і Техасі. Також компанія обладнає прийомними терміналами фургони, які встановлять у різних містах по всій Америці.

Про систему Starlink поки відомо небагато. Представники SpaceX раніше повідомляли, що супутники будуть працювати за принципом комірчастої мережі і зможуть передати сигнал в райони з максимальною завантаженням.

Всього SpaceX обіцяє забезпечити інтернетом мільярди людей, в тому числі жителів віддалених і сільських регіонів. Система Starlink буде передавати сигнал безпосередньо на станції і термінали в будинках користувачів, для їх роботи потрібно мінімум інфраструктури.

Дивіться запуск ракети Falcon Heavy

Це дозволить провести інтернет в регіони, де раніше доступ до мережі був відсутній. При цьому швидкість з'єднання навіть у найвіддаленіших точках буде доходити до 1 Гбіт/сек.

Супутниковий бізнес має стати головним джерелом прибутку для SpaceX. Згідно з внутрішніми документами компанії, до 2025 року це напрям принесе SpaceX $30 млрд і операційний прибуток у $15-20 млрд.

Частина прибутку SpaceX планує витратити на космічну програму польотів на Марс. Ще в 2015 році, коли Ілон Маск вперше представив проект Starlink, він зазначив, що зароблені на супутниках кошти підуть на "будівництво міста на Марсі".

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв про те, що Ілон Маск шокував розповідями про дитинство