Черепи віком понад 8 тисяч років, насаджених на палі, зі слідами тупих ударів, були виявлені в торф'яному болоті в Швеції місцевою археологічною групою. Незвичайна знахідка була зафіксована дослідниками в журналі Antiquity, - передає vladtime.

Повідомляється, що людські черепи були виявлені безпосередньо під час розкопок, що мали місце в 2009-2011 роках в торф'яному болоті річки Муталастрем. У загальній складності, вдалося виявити останки, що належать десятьом людям. Два з них були насаджені на палі, а радіовуглецеве датування дозволило встановити приблизний вік загиблих – від 20 до 35 років. Лише одній людині було близько 50 років.

У семи черепів спостерігалися сліди ударів, що наносяться тупим предметом, а на жіночих черепах вчені виявили сліди численних ударів по потилиці. Встановити, чим конкретно були нанесені удари, неможливо, проте учені припускають, що приводом для них послужила саме агресія. Дослідники вважають, що вбивства сталися в результаті насильства під час набігу одного племені на інше.

Різниця в характері ушкоджень у жінок і чоловіків пояснюється тим, що під час битви їм відводилися різні ролі. Більш ніж у половини потерпілих також можна знайти сліди загоєння, а значить травму вони пережили. У більшості черепів також бракувало нижньої щелепи. Дослідники дотримуються теорії, що віддалялися вони спеціально, ритуальною або церемоніальною послідовністю.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

Крім цього, перед попаданням в болота, черепи якийсь час знаходилися на землі разом зі скелетами. Слідом за цим скелети викопали, а черепи відокремили від них.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав, що несподівана знахідка змусить переписати історію.