Геннадій Труханов обіймає посаду міського голови Одеси з 2014 року. І тепер не тільки активісти, але і НАБУ має до нього серйозні претензії. Чим же оскандалився мер Одеси?

14 лютого вранці Труханова затримали в аеропорту "Бориспіль", коли він прилетів з Варшави. Прикордонники передали його співробітникам НАБУ. Згодом затримали і заступника мера Одеси Павла Вугельмана.

Національне антикорупційне бюро підозрює Труханова в причетності до розкрадання мільйонів з місцевого бюджету. Про нього і розповімо докладніше. Але спочатку - коротко про факти з біографії Геннадія Труханова.

Кар'єра

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У 1986-1992 служив в ЗСУ. Дослужився до звання капітана.

З 1993 по 2004 рік обіймав посади директора охоронної фірми "Капітан", президента Української національної федерації таїландського боксу, помічника представника президента компанії з питань безпеки представництва нафтової компанії "Лукойл" в Україні.

З 2004-го почалася його політична діяльність, перш за все - робота в апараті Верховної Ради.

Труханов був депутатом Одеської міської ради двох скликань (з 2005 по 2012 рік). З 2010 очолював фракцію Партії регіонів у міськраді.

У 2012 був обраний депутатом Верховної Ради від Партії регіонів.

З травня 2014 Труханов став мером Одеси. Антитруханівські Майдани - звичайне явище для Одеси. Причому, ці протести зазвичай розганяють силою.

Декларація

У декларації Труханова за 2016 серед доходів вказана тільки зарплата в мерії - 68 407 гривень, а також незначні відсотки по депозитах (197 грн). На рахунках в банках у мера Одеси є 262 454 гривні і 2 526 доларів. Крім того, згідно з декларацією, готівкою він зберігає 65 тисяч гривень і 130 600 доларів.

І все це - живучи на одну зарплату. Також Труханов має цілу колекцію дорогих годинників. Так, наприклад, годинники марки A. Lange&Sohne можуть коштувати кілька десятків, а то і сотень тисяч євро. З нерухомості - будинок і квартира в Одесі, площею 252,4 і 131,8 кв м відповідно. Машини у мера Одеси немає.

Чим же оскандалився Геннадій Труханов?

Російське громадянство

Геннадія Труханова обґрунтовано підозрюють у подвійному громадянстві. Це з'ясувалося в 2016 році після опублікування так званих "Панамських документів". Мер Одеси при реєстрації офшорних компаній на Британських Віргінських Островах в усіх реєстраційних документах вказував російське, а не українське громадянство.

Згідно з цими даними, Труханов є громадянином РФ і зареєстрований за адресою: Московська область, місто Сергієв Посад, вулиця Паркова, 5. Українські журналісти стверджують, що мер Одеси отримав російський паспорт ще в 2011 році.

Тоді управління СБУ в Одеській області не знайшло доказів існування російського паспорта у Труханова. А сам одеський мер тріумфально опублікував в Facebook фото довідки від генконсульства Росії в Одесі про відсутність громадянства Росії.

Але потім з'явилися нові докази. Якщо ввести особисті та паспортні дані Труханова на сайті Федеральної податкової служби Росії, то система видає ідентифікаційний номер платника податків Труханова в Росії.

Зараз справа про подвійне громадянство одеського мера зависла в повітрі. Нардеп Мустафа Найєм написав відповідні запити в правоохоронні органи. ГПУ відправляє депутата в СБУ, а СБУ - Державну міграційну службу, таким чином перекладаючи відповідальність з себе на інші відомства.

Кримінал і зв'язки з мафією

На початку буремних 90-х Труханов заснував своє охоронне агентство. Його клієнтом був кримінальний авторитет Мінін, якого на початку 2000 років заарештували в Італії за торгівлю зброєю. Його він також переправляв через Одеський порт.

Як говориться в звітах італійської поліції, Труханов в 1990-х роках був членом організованих злочинних угруповань, жив в Римі. Там в 1998 році одружився на італійці Лідієї Россі. Під час поліцейської перевірки влітку 1997 року в Бельгії він показав грецький паспорт на ім'я Геннадія Узопулоса.

Горезвісні успіхи компанії "Рост"

У декларації Труханова немає ні слова про бізнес, яким він володіє, хоча його ім'я пов'язують з бізнес-групою "Рост". Вона отримує хороші замовлення на будівельному ринку регіону. Керівниками компанії на папері є його друг і дочка - через них проходять сотні мільйонів доларів і підряди на будівництво доріг.

Справи НАБУ

НАБУ розслідує відразу три кримінальні провадження, в яких фігурує мер Одеси. Йдеться про мільйонні розкрадання. Про це стало відомо в жовтні 2017, коли правоохоронці навідалися з обшуками додому до мера Одеси. За повідомленнями місцевих ЗМІ, в той день силовики винесли з будинку Труханова "два пакети документації".

Справа про завод "Краян"

Саме в рамках цього виробництва і затримали Труханова. Було все так. У вересні 2016 мерія Одеси придбала занедбаний будинок колишнього заводу "Краян". За ідеєю, тут, в одному приміщенні, повинні працювати всі розсіяні по місту служби та відділи міської влади. Ідея сподобалася і ЄБРР і Світовому банку, які навіть виділили на ремонт приміщення деякі гроші. Однак, на цьому гарні новини закінчилися.

Найцікавіше тут - ціна питання. Одеська міськрада придбала будівлю аж за 185 мільйонів грн. А це значно дорожче, ніж було за два місяці до того - коли компанія "Девелопмент еліт" придбала приміщення на аукціоні всього за 115 мільйонів грн. Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз знаходиться в зоні АТО. НАБУ вдалося запобігти цій спробі легалізації, поки що на ці 185 мільйонів накладено арешт.

Прес-служба НАБУ повідомила, що з тих пір постійно відбуваються спроби зняти арешт з рахунків, в тому числі шляхом раптової зміни ціни договору в січні 2018 року.

Справа про Одеський аеропорт

Друге провадження стосується майна комунального підприємства "Міжнародний аеропорт" Одеса". Ця історія бере свій початок в 2011 році. Тодішній мер Одеси Олексій Костусєв підписав з бізнесменами Борисом Кауфманом і Олександром Грановським угоду про створення ТОВ "Міжнародний аеропорт" Одеса". Місто віддало весь майновий комплекс аеропорту, а бізнесмени вклали 355 мільйонів гривень і зобов'язувалися залучити ще до 120 млн грн на ремонт терміналу та злітної смуги.

Однак, в результаті угоди, місто могло контролювати лише 25% аеропорту і не могло впливати на якісь рішення. Сталося це тому, що влада влила майно аеропорту у новостворене товариство за балансовою вартістю, тобто в кілька разів дешевше його реальної ціни.

У 2014 році Одеська міськрада подала до суду, щоб повернути майно аеропорту. Через рік суд фактично задовольнив прохання міськради і скасував положення про передачу майна. Грановський і Кауфман подали апеляцію. І тут уже новоспечений мер Труханов підписує з ними "мирову". Збитки від цієї угоди слідчі оцінюють в 100 млн гривень. На думку детективів НАБУ, Труханов діяв у змові з підприємцями, не маючи таких повноважень.

Угоди на дорогах

Третя справа стосується можливого привласнення грошей з місцевого бюджету шляхом завищення вартості робіт по реконструкції автодоріг. Незаконно отримані гроші перераховувалися на рахунки підконтрольних офшорних компаній. Цілком ймовірно, що ці угоди пов'язані з компанією "Рост", про яку згадувалося раніше. До речі, Одеським регіоном компанія не обмежується. У розслідуванні, яке робили журналісти 24 каналу два роки тому, компанія, пов'язана з Трухановим, будує дорогу в Конче-Заспі.

Затяжна відпустка і затримання

В кінці року, ймовірно, відчуваючи щось "недобре", Труханов відправився в довгу-довгу відпустку. Мер Одеси пішов у відпустку 26 грудня 2017 і в новому році на роботі ще не з'являвся. Спочатку продовжив термін відпустки, потім - відрядження до Афін і в Давос, далі - відпочинок за свій рахунок і нібито відрядження до Чехії.

13 лютого НАБУ повідомило про підозру меру Одеси Геннадію Трухановому і його заступникам. І вже на наступний день він повертається зі своїх "відряджень" в Україну, де його і затримали.

Сам Труханов запевняє, що добровільно "перервав своє відрядження" і "не збирається ні від чого ховатися". Більш того - його адвокат повідомив НАБУ про час приїзду Труханова, щоб "уникнути спекуляцій". Мер Одеси переконаний, що "правда і закон - на його боці", принаймні так він написав у своєму Facebook. Але чи не вдалося йому за час відпусток і "відряджень" з кимось домовитися?

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що одеські чинуші влаштували комуністичний шабаш.