Джеймс Бонд у спідниці – саме так про неї говорили за десятки років після смерті. Фігурантка гучної справи під грифом "цілком таємно" була відома під криптонітом "Куртизанка" і вперше з’явилася у Львові в липні 1966.

Жінка українського походження все життя носила французьке ім’я – Жаннет, і свого часу переїхала до Парижу.

Донька емігрантів з України застала Францію у тяжкі часи - міжвоєнний період, а вже у 1967-му до неї підіслали довірену особу КДБ – "Богдана", який добре володів мовами і міг сподобатися будь-кому. Вступивши в інтимні стосунки, потрібно було вивідати необхідну "гебістам" інформацію.

В архівах документів про секс-шпіонаж ніколи не зберігали, але з часом все ж вдалося дещо з'ясувати.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Брат Жаннет працював на атомному заводі у Франції, а чоловік на авіваційному, відмовлятися від поїздок до СРСР не планувала, адже у Самборі, що на Львівщині, залишалися родичі. Оперативники взяли "Куртизанку" на гачок і контролювали мало не кожен її крок.

З 1968 року колишній "Богдан" отримує нове прізвисько - "Етьєн" і жінка погоджується на листування із ним, а він в свою чергу обіцяє зробити їй документи.

Влітку 1968 Жаннет знову приїздить до УРСР. "Етьєн" зустрічається з нею у Львові. Після ряду інтимних зустрічей, вона зізнається йому в любові, скаржиться на чоловіка, з яким планує розлучитись.

Але агент на те й таємний, аби не лізти далі визначеної межі, тому від чоловіка, який займався виробництвом атомних двигунів, екс-Богдан, який до того ж встиг "наставити роги" законному супутнику, тримається подалі.

Машина КДБ спрацювала: "Куртизанку" підозрюють у співпраці з іноземними спецслужбами та беруть в ще активнішу розробку.

"Для відриву "Куртизанки" від родичів, створені потрібні умови, а також отримані матеріали щодо укріплення відносин із "Етьєном". Для підготовки інтимних заходів відведена окрема квартира", - значилося у спецповідомленні.

Коли Жаннет перестала довіряти новому обранцю, в хід пішли дорогі подарунки та сукні, книги Пастернака французькою і найголовніше – запрошення на виїзд до Франції, повідомляє "УП".

Тут вперше "Етьєн" проколовся: у КДБ почали підозрювати неладне, мовляв жінка могла закрутити йому голову і всю операцію провалить.

Тим паче, що він за походженням, як не дивно, також був львів'янином, членом КПСС, а потім довіреною особою розвідки. Та ще до всього – одружений.

Настав час змінити тактику і планувалося планували зацікавити француженку майбутньою службою агента в Радянській армії, в якості військового перекладача.

А під час останнього візиту до Польщі, "Етьєн" був сам не свій: Жаннет не приїхала, надіславши тільки коротку телеграму: "Приємного відпочинку". Він повертається на службу до СРСР і отримує нові завдання.

Коли агент почав власну гру і зважився відмовити після розкаяння колишній коханій, їх розмову записали, постійно шантажувавши цими доказами.

Дах остаточно знесло і чоловік, попри погрози і заборони КДБ, таємно вивозить її машиною подалі, продовжуючи спілкуватися у безлюдних місцях.

Наївність – дивна риса, адже тут також "Етьєн" прогадав. Його куратори чули кожне слово, навіть якщо той був невідомо де.

Починається полювання вже не на жінку, а на обох, кодова назва операції змінюється на "Двуликий". І коли закоханий по вуха, нарешті відірвавшись від усіх, влаштовується експедитором, мало не потрапляє за грати.

Жаннет звинувачують у "сексуальних збоченнях" і за легендою вона далі продовжила їздити Європою у пошуках нових коханців. А "Етьєн", або ж "Двуликий" до кінця своїх днів залишився на заводі, так і не забувши жахіття часів вербовки та неймовірно загадкову і водночас незрозумілу жінку.

Дивіться: секс-шпіонаж, як таємна зброя КДБ (відео 18+)

Як повідомляв портал "Знай.ua", розкрита вся правда про історію походження стриптизу.