Амністія терористів "ДНР" і "ЛНР" передбачена проголосованим Верховною Радою ще у вересні 2014 року законом, проте це відноситься не до всіх бойовиків і найманців Кремля.

Про це в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" розповіла віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"І я як депутат Верховної Ради за це теж голосувала – незважаючи на багато нюансів. Чому? Бо війна завжди закінчується миром. Значить, ми повинні будемо пройти шлях амністії", - зазначила вона.

Як стверджує Геращенко, під амністію не підпадають терористи, причетні до сбитию "Боїнга", вбивці і насильники.

"Тобто військові злочини і злочини проти людяності не потрапляють під амністію. Однак, як ми можемо не амністувати підлітків, яких змушували працювати на блокпостах; людей, які переносили папірці в окупаційної адміністрації; громадян, оболванених російською пропагандою? З одного боку, їх дії можуть трактуватися як пособництво; з іншого – на окупованій території сьогодні знаходиться 3 мільйони людей. Це, по суті, - заручники, і сегрегувати їх тільки тому, що вони можуть не любити українську владу, - не можна", - пояснила Геращенко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Київ під загрозою віялових відключень світла: ситуація "контрольована", але не дуже ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

У той же час депутат нагадала, що в Києві та інших регіонах є люди, які не менш критично ставляться до влади і до країни, ніж жителі окупованих територій.

"Але вони ж отримують пенсії, мають право голосу, їм ніхто не забороняє навіть бути депутатом парламенту... Нам ще належить дуже серйозна суспільна дискусія про амністію. І я уявляю собі, скільки тут буде жахливого популізму і галасу. Але я готова брати на себе ці непопулярні теми", - сказала віце-спікер.

Також вона додала, що амністія проводиться іменем України, українськими судами і на звільненій території.

"Її не будуть проводити захарченки та інші терористи, її буде проводити Україна. І тому в умовах, коли збройний конфлікт знаходиться в активній фазі, амністія неможлива. І тому закон про амністію не набув чинності", - резюмує Геращенко.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Розовському районі Запорізької області чоловік, який був випущений із в'язниці за "законом Савченко", задушив молоду дівчину і українського десантника.