Все, що треба знати про розрядності кожному користувачеві ПК. В процесі установки Windows або звичайних програм ви напевно стикалися з вибором між 32 - і 64-розрядними версіями софту.

Що таке розрядність. Розрядністю називають кількість інформації, яку процесор здатний обробити за один такт. Залежно від цієї величини чіпи ділять на два типу: 32-розрядні (32-бітні), обробні по 32 біта за такт, і 64-розрядні (64-бітні), обробні по 64 біта.

Яку Windows встановлювати: 32 або 64 біта? Якщо у вас 32-розрядний чіп, то вибору немає: ви можете встановити тільки 32-бітну ОС.

Якщо у вас 64-розрядний процесор, встановлюйте 64-розрядну версію Windows як більш сучасну і ефективну.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

А ось чтоби дізнатися архітектуру свого чіпа, наберіть у пошуку Windows "система" і відкрийте знайдений розділ: потрібна інформація буде вказана в полі "Тип системи". 32-розрядна архітектура позначається як x32 або x86, 64-розрядна — як x64.

Які програми встановлювати: 32 або 64 біта? Якщо у вас 32-розрядний процесор або 32-розрядна версія операційної системи, то вам доступний тільки один варіант — 32-розрядні програми.

Якщо у вас 64-розрядний процесор і 64-розрядна Windows, вибирайте 64-розрядне. 32-розрядні версії програм встановлюйте тільки в тому випадку, якщо ці програми взагалі не мають 64-розрядних версій.

Розрядність Windows, яка встановлена на вашому комп'ютері, можна дізнатися в тому ж меню, що і розрядність процесора: наберіть в пошуку “система" і відкрийте знайдений розділ.

Як перейти з 32-розрядної Windows на 64-розрядну? Припустимо, у вас 64-розрядний процесор, але встановлена 32-бітна Windows не дозволяє використовувати 64-розрядні програми. В такому випадку є сенс перейти на 64-бітну версію ОС. Для цього потрібно перевстановити Windows, вибравши в процесі 64-бітну версію.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що Google розповість про дірки Windows 10.