Унікальну археологічну спадщину Мексики - піраміда Чічен Іца - під загрозою. Причина в стрімкому забрудненні атмосфери. Написи на вапняках, яким 4 тис. років, стираються під впливом хімічних речовин у дощовій воді. За найближчі 100 років вони можуть повністю зникнути.

Про це заявив біолог з Центру досліджень атмосфери Національного автономного університету Мехіко Пабло Санчес.

"Вапняк можна покривати захисним шаром. Ці камені повинні дихати, поглинаючи вологість і воду, тому герметик тільки прискорить їх руйнування", - сказав учений.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Вчені шукають альтернативні варіанти захисту. З такою ж проблемою зіткнулися на іншому континет - Тажд-Махал в Індії стрімко втрачає свою білосніжність. Білий мармур, з якого побудований мавзолей, почав змінювати колір сірувато-жовтий. В цьому звинуватили нафтопереробний завод "Матхура", який знаходиться близько від пам'ятника.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що Маск запустив глобальний інтернет.