НАК "Нафтогаз" допустив вирішальну помилку, в результаті якої сталася газова криза в Україні. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його словами, це помилка, яку треба виправити. Потрібно було, розуміючи, що Росія повинна виконувати рішення Стокгольмського арбітражу, зробити лад 10-14 днів запасу. Працювати з європейськими постачальниками, щоб відповідним чином забезпечити м'який режим. Цього НАК не зробив і в цьому є проблема.

Прем'єр зазначив, що ситуація з газом буде введена у штатний режим 6 березня.

"Сьогодні всі технічні фахівці працюють. План, який сформовано на такі випадки, введено в дію на п'ять днів. Ми робимо все, щоб ситуацію на вівторок включно ввести в штатний режим. Головне, я підкреслюю: ситуація абсолютно контрольована", - зазначив він.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Більш того, "Газпрому" щодня нараховуються відсотки в розмірі 500 тис. дол., поки російська компанія не виконає рішення Стокгольмського арбітражу про виплату 2,56 млрд дол. Україні.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Саме після цього російський монополіст заявив про своє рішення не починати постачання блакитного палива в Україну з 1 березня і повернув отриману передоплату.

Раніше, через неефективну економічну політику влада прирікає Україну на постійні позики, в той час як у держави достатньо ресурсів для того, щоб впоратися з проблемами самостійно.

Нагадаємо, в одному з недавніх інтерв'ю російський лідер Володимир Путін назвав риторику про "нову холодну війну" пропагандисткою.

Крім того, "Газпром" у 2018 році позбавлено права на виконання схеми "take or pay" ("бери або плати") за відмову надати "Нафтогазу" ресурси відповідно до здійсненої передоплати.

Також, Рада національної безпеки і оборони доручила ініціювати арешт активів ВАТ "Газпром" в Україні і за кордоном у разі невиконання ним рішень Стокгольмського арбітражу за позовом "Нафтогазу".

Дивіться сюжет про газ

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.uа", українцям розкрили подробиці штрафу "Нафтогазу".