Фахівці з NASA у рамках програми автоматичного вимірювання радіації для авіаційно-космічної безпеки (ARMAS) виявили "хмари" де рівні радіаційних сплесків можуть представляти загрозу здоров'ю. В таких зонах рівень радіації вдвічі перевищує "звичайний", еквівалентний випромінюванню від рентгена грудної клітини.

У 265 рейсах прилади зафіксували цілком очікувані рівні радіації, однак, в шести випадках вони виростали, немов літак пролітав через радіаційну хмару, повідомляє New Scientist.

Читайте також: Космічна радіація робить марихуану недієвою

За словами головного дослідника ARMAS Кента Тобіска, до цих сплесків не причетні головні джерела радіації - космічне випромінювання і сонячний вітер.

"Наші прилади зареєстрували третій компонент", говорить головний дослідник ARMAS.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дослідники пояснюють, що такі сплески траплялися під час геомагнітних бур. Цей процес може звільнити активні електрони, захоплені магнітним полем Землі від сонячного вітру, привести їх у рух у верхніх шарах атмосфери, зіштовхнути з атомами азоту і кисню, а потім створити сплески радіації у вигляді гамма-променів. Саме це випромінювання і реєструє апаратура ARMAS.

За словами Тобіска, абсолютний ризик від попадання лайнерів в "радіаційні хмари" мінімальний. Але існує найбільш схильна до такої загрози група населення. Це члени екіпажу, пасажири, які часто літають та жінки на першому триместрі вагітності.

За словами вчених, виявлення "радіаційних хмар" в майбутньому змінить картину польотів. Літаки оснастять додатковою технікою, яка попереджатиме пілотів про виникнення небезпечної перешкоди і прокладе альтернативний маршрут на більш низькій висоті.

Як повідомляв сайт Знай.ua, на сумнозвісній "Фукусімі-1" фахівц зафіксували смертельний для людини рівень радіаційного випромінювання.