Рішення "Газпрому" припинити поставки газу в Україну стурбували європолітиків, а заодно і викликали роздратування.

Про це в понеділок, 3 березня, під час брифінгу заявив офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт.



"Федеральний уряд сприйняв із занепокоєнням повідомлення про те, що Газпром має намір розірвати свої угоди з українським Нафтогазом, ще більшу стурбованість викликає те, що поставки газу в Україну не здійснюються", - заявив єврочиновник.

Зайберт також підкреслив, що стокгольмський суд виніс два рішення з цієї справи, одне в грудні, друге в лютому. Офіційний Берлін впевнений: обидві сторони зараз повинні займатися виконанням цих рішень, щоб нічиї права не порушувалися і на саботувалися обов'язки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще


"Якщо Газпром тепер хоче передчасно оголосити про розрив контрактів, це викликає роздратування не тільки тут, в Німеччині, але і в інших країнах ЄС, і в Єврокомісії", - підкреслив політик.

Представник Ангели Меркель привітав прагнення єврокомісара Мароша Шевчович вирішити цей конфлікт, маючи контакт із обома країнами. В "тісному контакті" з усіма сторонами переговорів знаходиться і федеральний уряд і підтримує всі кроки, які зможуть привести до врегулювання, запевнив його представник.

Втім, зв'язку між ситуацією і проектом "Північний потік 2" в німецькому уряді не бачать, продовжуючи наполягати, що це чисто економічний проект. Вирішальною тут є умова, щоб дотримувалися всіх правових та національних законодавств - європейських, міжнародних і, безумовно, окремих країн, заявив Зайберт.



Одночасно представник Меркель нагадав, що Берлін завжди був переконаний, що і німецьким, і європейським інтересам відповідає те, щоб Україна продовжувала надалі виконувати роль країни-транзитера для російського газу в Європу.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що глава "Газпрому" Андрій Коболєв розповів, які українські регіони максимально зменшили споживання газу.