Речниця Державного департаменту США Гізер Ноерт нещодавно висловила думку, що всі спроби російського монополіста "Газпрому" виставити Україну та НАК "Нафтогаз" перед усім світом як ненадійних партнерів, остаточно провалилися:

"Українські громадяни надихнули світ, об’єднавшись для зменшення споживання газу на 14% минулого тижня, щоб забезпечити надійне постачання газу європейським споживачам. "Газпрому" не вдалося виставити Україну і "Нафтогаз" як ненадійних транзитних партнерів", - написала вона у своєму Twitter.

Підставою для таких заяв з боку російської компанії стало рішення Стокгольмського арбітражу: "Газпром" був зобов'язаний сплатити на користь "Нафтогазу" 2,56 мільярдів доларів.

Нараховуються щодня й відсотки за відстрочений платіж: розмірі 500 тисяч доларів. Загальна сума боргу на даний час становить 3,5 мільйони доларів. "Газпром" на тлі програшу заявив про намір розірвати контракти на поставку і транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі. Це значно ускладнило транзит блакитного палива до Європи.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Представники Єврокомісії підкреслили: українська сторона виконала всі взяті на себе обов'язання для відновлення постачання, тому уряд має намір стягнути 8,5 мільярдів доларів. Як відомо, за рішенням Стокгольмського арбітражу та Антимонопольного комітету України - 2,56 мільярдів доларів і 172 мільярдів гривень відповідно.

Вимоги української компанії суд підтвердив наприкінці лютого. Тоді мова йшла про повернення 4,673 мільярда доларів. Фінансові зобов'язання представники монополіста підтвердили, а потім різко відмовилися від попередніх слів.

Втім, кризова фаза для України вже минула – у профільних відомствах підтвердили скасування так званого "режиму економії ресурсів".

Дивіться: Газпром готує помсту за програш Нафтогазу в Стокгольмі

Як повідомляв портал "Знай.ua", ціна на газ для українського населення вже до кінця березня зросте від 8% до 62% (залежить від того, як уряд змінить формулу розрахунку тарифу на газ і чи взагалі її міняти). Причиною стане не так звана газова війна з Росією, а вимога МВФ.