Остаточну вартість блакитного палива для домогосподарств найближчим часом можуть прирівняти до тарифів, які сплачують імпортери. Адже саме ці ринкові умови дуже часто стають приводом для корупційним схем.

Відповідну думку висловив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Він переконує, протягом останніх чотирьох років проведення реформ в Україні було ускладнене через економічну нестабільність, зокрема в період 2014-2015-го. Фінансові можливості скорочувалися, а гривня пішла на спад. Основна причина – збройний конфлікт в тимчасово окупованих регіонах:

“Незважаючи на такі складні обставини, Україна зуміла досягти істотного прогресу у багатьох реформах. Зараз ситуація інша – стало краще. Економіка стабілізувалася, це створює умови, щоб продовжити роботу, розпочату в 2014-2015 роках”, – підкреслив Люнгман.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

За словами фінансиста, зараз слід у першу чергу приділити всю увагу підвищенню зарплат та життєвих стандартів населення – але не пізніше, ніж до початку парламентських і президентських виборів:

“Можемо говорити про більш високе зростання в 2018 році, передумови якого закладені у тому числі і в 2017 році. Однак навіть зростання в 3-3,5% недостатнє для того, щоб в українців реально зросла якість життя, а країна наздогнала своїх західних сусідів. Україна в 2014-2015 роках втратила майже 20% ВВП, і це треба відновити. Озвучу вже наведений мною раніше аргумент: зростання зарплат має відбуватися пропорційно зростанню продуктивності. Якщо ж зарплати будуть зростати, а продуктивність ні, то це ніяк не буде сприяти створенню стабільного економічного середовища в Україні”, –резюмував представник МВФ.

Відомо, що нещодавно НАК "Нафтогаз України" опублікував структуру ціни газу для населення:

"Багато хто зі споживачів запитував у нас, з чого саме складається ціна на газ для населення. Для початку ми підготували відповідь у вигляді невеличкої інфографіки", – йшлося в офіційній заяві компанії.

Згідно підрахунків, левову частку в цій таблиці займає вартість блакитного палива - 4942 гривень, ще 1160 гривень припадає на ПДВ (податок на додану вартість – ред.), 514 грн – на транспортування розподільними мережами, 219 грн – на транспортування магістральним газопроводами, і 124 грн – власна націнка "Нафтогазу".

Дивіться: Вимоги МВФ, чи буде підвищення ціни на газ в Україні у 2018?

Як повідомляв портал "Знай.ua", виявлена справжня загроза будівництва нового газотранспортного сполучення в обхід України "Північний потік-2".