Започаткування нової програми фінансової допомоги для Україні у розмірі 1 мільярда євро офіційно підтвердила Європейська комісія. Пропозицію керівна інституція ЄС вже винесла на загальний розгляд.

"Єврокомісія схвалила пропозиції щодо нової програми макрофінансової допомоги для України обсягом до 1 млрд євро з метою економічної стабілізації та проведення структурних реформ", - зазначили представники.

Як повідомляє "Укрінформ", це рішення буде обговорюватися між президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і президентом України Петром Порошенком.

Втім, у ЄС не приховують: надання чергових траншів безпосередньо залежать від виконання українською стороною реформ та прийняття подальших кроків з інтенсифікації боротьби з корупцією.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

За словами віце-президента Єврокомісії з питань євро та фінансової стабільності Валдіса Домбровскіса, відновлення програми макрофінансової допомоги є виконанням з боку ЄС своїх зобов’язань на благо українців.

Минулого року МВФ все відкладав надання допомоги в 1,9 мільярдів доларів через затримку земельної та пенсійної реформ. Спочатку експерти прогнозували, що Україна може обійтися і без траншу, утримавши економіку на плаву за рахунок золотовалютних резерівів, але зараз їх на це не вистачає – даються взнаки і старі кредитні зобов'язання, за якими щороку потрібно сплачувати чималі суми.

Дивіться: Україна в 2018 році отримає всього один транш від МВФ, і то в урізаному обсязі - Сергій Фурса

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерти спрогнозували курс долара на найближчі місяці. Так, якщо в середині січня курс був 28,5 гривень за долар, а в кінці лютого за американську валюту потрібно було віддати вже двадцять сім гривень, то в березні курс опустився до двадцяти шести гривень. Існує кілька причин підйому національної валюти. Так, наприклад, активізувалися експортери, особливо ті, що задіяні в сільському господарстві. Допомагає зміцнювати гривню і підвищення облікової ставки. З кінця січня НБУ підвищив дану ставку до сімнадцяти відсотків. Очікується, що продаж валюти в значних сумах гравцям на біржі допоможе вкласти виручені кошти в купівлю цінних українських паперів.