Сформована думка, що заповіт можна вважати дійсним тільки якщо його завірено нотаріусом, не більше, ніж міф. Як виявилося, кілька інших структур також мають право своєю печаткою зробити документ абсолютно законним. Це стосується так званих некласичних випадків: якщо людина знаходиться за кордоном, на лікуванні у шпиталі, в армії, на війні, в тюрмі і в масі інших випадків, коли нотаріуса поблизу знайти неможливо.



Юристи розповіли, що за кордоном ви маєте повне право звертатися до іноземних нотаріусів, і у тих немає причин вам відмовляти. Якщо нотаріату з якоїсь причини поблизу не знайшлося, завірити заповіт можна в консульській службі. Також заповіт можуть завірити в органах місцевого самоврядування, якщо документ не секретний. Але! Тільки в тому випадку, якщо немає можливості звернутися у нотаріат.



У статті 1252 ЦК і в Законі "Про нотаріат" дається перелік посадових, службових осіб, на яких законодавством також покладено посвідчення заповіту:

Популярні новини зараз
Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще
  • Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні в лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров'я, а також особи, яка проживає в будинку для літніх людей та інвалідів, може бути посвідчений головним лікарем, його заступником по медчастині або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров'я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для людей похилого віку та інвалідів.
  • Заповіт особи, яка перебуває під час плавання на морському, річковому судні, що ходить під прапором України, може бути посвідчений капітаном цього судна.
  • Заповіт особи, яка перебуває у пошуковій або іншій експедиції, може бути посвідчений начальником цієї експедиції.
  • Заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, а також заповіт робітника, службовця, члена їхніх сімей і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчений командиром (начальником) цієї частини, з'єднання, установи або закладу.
  • Заповіт особи, яка тримається в установі виконання покарань, може бути посвідчений начальником такої установи.
  • Заповіт особи, яка тримається у слідчому ізоляторі, може бути посвідчений начальником слідчого ізолятора.


Перелік осіб, які мають право засвідчувати прирівняні до нотаріальної форми заповіту, є вичерпним і законодавчо закріпленим, а тому розширенню не підлягає.



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що українка зважилася на моторошний вчинок заради спадщини.