Інфаркт міокарда відбувається, коли кровоносні судини закупорюються і не пропускають приплив крові до серцевого м'яза. Щоб врятувати людину важливо діяти швидко і без паніки. Людям, які знаходяться поруч слід виявити основні клінічні симптоми і ознаки інфаркту у постраждалого. Адже часто симптоматика ішемічної хвороби серця схожа з іншими проблемами. Фахівцям при наданні допомоги потрібно правильно визначити методи лікування і розпланувати реабілітаційний період для хворого. А самому потерпілому при одужанні назавжди перекваліфікувати свої погані звички в хороші і стежити за станом свого здоров'я більш уважно.

Діагностика та стадії інфаркту міокарда

Визначення інфаркту можна дати наступне: припинення току крові при спазмуванні або закупорці артерій. Провокаторами інфаркту міокарда виступають: зайва вага, шкідливі звички (куріння, алкоголь), часті стреси і депресивні стани, інфекції бактеріального характеру, артеріальна гіпертензія, збої в роботі щитовидної залози, цукровий діабет та інші.

Щоб правильно діагностувати інфаркт за зовнішніми ознаками, потрібно знати загальні симптоми. Етіологія хвороби:

- локалізація гострого болю в лівій частині грудної клітини, больовий синдром схожий на біль при стенокардії;

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

- загальна слабкість, запаморочення і збліднення шкіри;

- серцевий ритм порушується;

- ліва рука німіє;

- з'являються панічні атаки з виступаючим потім;

- задишка може супроводжуватися кашлем;

- мова незв’язна, а координація рухів порушена;

- артеріальний тиск знижується;

- нудота і блювотний рефлекс (не завжди).

Больові відчуття за грудиною мають стискаючий характер. Біль здається нестерпним і не проходить швидко.

Виділяю 4 стадії інфаркту:

1. Найгостріший інфаркт. Сильний біль тривалістю до 2-х годин.

2. Гострий період. Загальна слабкість, задишка, можливе підвищення температури. Тривалість від кількох днів до 10 діб.

3. Підгострий період. Протягом двох місяців з'являється рубець. Серцева недостатність і підвищений тиск.

4. Шрам після інфаркту. Показники пульсу і тиску доходять до нормальних значень. Симптоми серцевої недостатності нейтралізуються, а здорова частина міокарда повертається до активної роботи. Тривалість такого періоду затягується до 6 місяців.

Крім інфаркту міокарда існує ще інфаркт головного мозку або ішемічний інсульт. Виражається він в порушенні локальних функцій мозку. Артерії закупорюються, а нейронні зв'язки гинуть. Причинами такого інфаркту виступають: серцеві хвороби, атеросклероз, гіпертонія, проблеми з ендокринною системою та інші. Наслідки інфаркту головного мозку можуть бути вкрай серйозними. Включаючи погіршення розумових здібностей, пневмонію, психічні розлади, набряк головного мозку, епілептичні припадки. Лікування ішемічного інсульту ґрунтується на тромболітичній терапії. Крім вищеозначених видів інфаркту також є інфаркт інших людських органів: нирки, шлунка, кишечника, легень, печінки. Атипові форми інфаркту (церебральний, астматичний варіант та інші) частіше зустрічаються у людей похилого віку.

Перша допомога, лікування та реабілітація при інфаркті

Якою має бути долікарська допомога, або які дії можна застосувати в домашніх умовах, якщо є підозри, що у людини інфаркт. Викликати швидку. Важливо дати хворому доступ до свіжого повітря. Під язик покласти таблетку нітрогліцерину. Дати аспірин. Забезпечити положення тіла людини так, щоб верхня частина тулуба була трохи вище нижньої, ноги зігнуті в колінах. Надання першої допомоги може вплинути на подальший хід лікування, реабілітації та одужання хворого.

Коли пройшла транспортування і пацієнт потрапляє в руки фахівця, йому надається медична допомога з усім спектром процедур і робиться постановка діагнозу: лабораторна діагностика, аналіз крові, кардіограма, ліки, таблетки знижують частоту серцебиття, включаючи препарати, що нормалізують тиск. У деяких випадках може знадобитися хірургічне втручання - операція шунтування. У домашніх умовах до медикаментозного лікування додають лікування народними засобами.

Реабілітація починається після стаціонару і тривати до 6 місяців. Частина препаратів приймається досить тривалий період. Реабілітація можлива як в спеціальних центрах, санаторіях, так і в домашніх умовах. Оздоровчі процедури, допомога психолога, фізіотерапевта, позитивне мислення і дотримання правил здорового способу життя - ось ключ до успішної реабілітації та повного відновлення після інфаркту. Якщо організм сильно постраждав від інфаркту міокарда, може бути надана група інвалідності.

Як виглядає графік реабілітації хворого після перенесеного інфаркту міокарда? Усі заходи і процедури проводяться виключно з фізіотерапевтом або з методистом лікувально-фізкультурної гімнастики. У перший день можна робити дихальні вправи і пробувати обійти навколо ліжка. На другий і третій день хворий самостійно піднімається з ліжка і робить невелику прогулянку. 4-й і 5-й день - у супроводі фізіотерапевта здійснюється більш тривала прогулянка. Через тиждень відстань прогулянки стає все довшою, а сил у хворого все більше.

Ускладнення і профілактика

Наслідки інфаркту міокарда відображаються не локально, а впливають на весь організм. У хворих спостерігається: розрив стінки лівого і правого шлуночка, порушення ритму серця, постінфарктний синдром, аневризма серця, сіноартеріальная блокада, запалення серозної оболонки серця. Одним із найнебезпечніших наслідків інфаркту фахівці називають розрив серця, коли ділянку серцевого м'яза стає нееластичною через пошкодження, у результаті чого він не витримує тиску крові. До загальних ускладнень відносяться: порушення серцевого ритму, гостра серцева недостатність, розрив міокарда, порушення дихання, артеріальна гіпотензія - це ранні ускладнення інфаркту міокарда. До пізньої стадії відноситься ґрунтовний ризик розвитку хронічної серцевої недостатності, яка може супроводжувати людину все життя.

До профілактичних заходів належать усі процедури, пов'язані зі здоровим способом життя. Харчування має бути збалансованим, але при цьому у відновлювальний період необхідно дотримуватися дієти, гімнастика і спорт, уникнення всіляких стресів, здоровий сон і правильний режим дня. Фізична активність - це потужний стимулятор і підтримка в період реабілітації хворого. Вправи підбираються фахівцем. Профілактикою інфаркту міокарда та інших видів інфаркту є регулярна терапія хронічних захворювань, включаючи атеросклероз, гіпертонічну хворобу та інші. Дотримуючись правил реабілітації, інфаркт піддається повному лікуванню без незворотних наслідків і ускладнень. А профілактичні заходи вберігають від провокування і виникнення інфаркту.

Чи є життя після інфаркту? Якщо людина, яка перенесла інфаркт із перших днів починає зміцнювати серце, але поступово, природно, то це значний крок до повного відновлення і одужання. Виконання спеціальних вправ разом з фізіотерапевтом дадуть свій результат. Коли реабілітаційна програма складена грамотно, то хворий швидко йде на поправку. А якщо такі дії підкріплюються позитивними думками - швидкість одужання зросте в рази. Депресія в такій ситуації точно не допоможе, а навпаки ускладнить процес одужання. Коли хворий постійно думає про можливість повторного інфаркту, то це навпаки забирає у нього сили, а не додає бойового настрою.