Куріння - найпоширеніша шкідлива звичка в Україні. Лікарі в один голос наполягають на тому, що кидати потрібно негайно, інакше наслідки можуть бути непередбачуваними. Про шкоду куріння написано дуже багато, та й рекомендацій як відмовитися від нього - також величезна кількість. «Знай.ua» зібрав для вас найбільш дієві способи «як кинути палити» швидко і без шкоди для здоров'я.

Існує безліч спосіб, які нібито відучують курця від шкідливої ​​звички. Але насправді, більшість з них є просто вигадкою.

Як кинути палити: Чому люди курять

Нікотин, як і інші наркотичні засоби, викликає певну психологічну і фізичну залежність. При цьому лікарі кажуть, що фізіологічна залежність - дуже слабка. Вона проходить за кілька днів. Отже, куріння - це більшою мірою психологічна залежність.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Крім того, ключова проблема - це банальна звичка. І як будь-яка звичка вона часто спрацьовує «на автоматі» - ми тягнемося до чергової сигарети крім нашої волі і свідомості.

Чи відчуваєте напругу - треба покурити. Закінчили справу - на перекур. Треба подумати - сигарета. Нудно - знову сигарета! Потрібно поговорити? Знову сигарета! І все це слабо пов'язане з рівнем нікотину в крові. Просто такі люди звикли на все реагувати перекуром.

Як кинути курити: стадії тютюнової залежності

Існує три види тютюнової залежності, виходи з якої потрібно дотримуватися певних правил під час відмови від куріння:

  1. Епізодичне куріння без фізичної залежності. Курець викурює до пів нирки в добу, при цьому не відчуває потребу в перекурі після їжі.
  2. Від 15 до 30 сигарет на добу. У курець вже є потреба в курінні вранці і після їжі. Крім того, на цій стадії організм вже починає страждати від наслідків впливу нікотину.
  3. Від півтори пачки в день. Курець відчуває постійну тягу до сигарет. Вранці виникає сильний кашель, також лікарі можу діагностувати обструктивну хворобу легенів.

Як змусити себе кинути палити: дієві способи

Гіпнотичний спосіб

Цей спосіб передбачає введення людини в гіпноз. Але при цьому є небезпека виникнення психічних відхилень, якщо звернутися не до професіонала.

Як кинути курити: уникайте ситуацій

Фахівці рекомендують максимально уникати ситуацій, в яких ви зазвичай починаєте палити. Наприклад, не ходіть на перекури з колегами. Не йдіть додому після роботи разом з кращий компанією, відмовтеся від походів нічні клуби або інші заклади, якщо знаєте, що вас будуть оточувати люди, що палять.

Позбавтеся від предметів, що нагадують про куріння

Одне з головних правил - приберіть з поля зору все дратівливі предмети: старі пачки від цигарок, запальнички, мундштуки, попільниці, трубки і т.д. Якщо ж в будинку зберігається резервна пачка, то краще її просто викинути. Якщо є спокуса, то курець обов'язково на нього піддасться.

Як кинути курити в домашніх умовах

Кинути палити вдома допоможуть фізичні навантаження. Коли хочеться курити, почніть робити легкі вправи, наприклад, присідати або віджиматися. Найкраще купити собі тренажер і в моменти нападів скасування починати на ньому заняття, щоб відволіктися від думок про куріння.

Як кинути курити і не набрати вагу

Дійсно, однією з найбільш поширеною проблемою після відмови від куріння є зайва вага. Особливо це стосується людей, які і так по життю мають схильність до повноти.

Тому в процесі розставання з сигаретами доведеться налагодити свій раціон, а допоможе в цьому - смачне, а головне корисне харчування. Наприклад, якщо ви давно мріяли стати кулінаром, то саме час почати. Розплануйте свій раціон на цілий день: він повинен бути смачним, корисним, а головне бути помірним по калорійності.

І головне тут - відмовити від різних шоколадок, цукерок, насіння і інших перекусів. З солодкого віддавайте перевагу фруктам, замість цукру використовуйте мед, а якщо хочеться що-небудь поживати, то запасіться пресованими висівковий пластівцями.

Крім того, в цей час варто відмовити від алкоголю і кави. Адже відомо, що ці напої відмінно доповнюються сигаретою, на думку завзятих курців.

Продукти, які допомагають кинути палити

Існує ряд продуктів, які допомагають людині позбутися шкідливої ​​звички. Це, як не дивно, різні трави: базилік, кріп, петрушка або листя селери. Фахівці рекомендують готувати «зелені» коктейлі. Крім того, в такі напої варто додавати морква, буряк, помідори та інші продукти. Овочі допомагають виводити з організму шкідливі токсини, які залишаються в тілі після куріння.

За допомогою Аллена Карра

Напевно, кожен курець знає книгу Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити». Феномен цієї книги важко зрозуміти, але в реальності існують люди, які дійсно кинули палити після її прочитання. Словесні формулювання про те, як просто розлучитися з сигаретами, досить швидко проникають в мозок і провокують до дії. Однак допомагає книга далеко не всім: у деяких вона викликає гостре відторгнення, а для деяких стає своєрідною тимчасової панацеєю. Дуже часто можна почути такі формулювання: «Я за допомогою Карра три рази курити кидав». Тобто книга дає заряд бадьорості і енергії на якийсь час, і через рік або півтора доводиться повторювати терапію.

Метод кодування

Найпоширеніший спосіб кодування. Лікар здійснює Психопрограмування. Іншими словами, він вселяє пацієнтові, що наступна викурена сигарета вб'є його. Мінус цього методу - заборона на куріння в протягом 24 годин до сеансу. Саме лікування займе у вас всього три години. Ефективність досить висока, але тільки якщо людина легковнушаемий і сам хоче кинути курити.

Як кинути курити: голковколювання

Цей метод хороший тим, що ніякого впливу на психіку пацієнт не отримує. Суть голковколювання полягає в активації певних точок на шкірі, що знижує тягу до паління, покращує роботу органів дихання і стабілізує нервову систему. Показники ефективності голковколювання досить високі, але не варто розраховувати на стовідсотковий ефект, все залежить від стажу куріння, бажання кинути, майстерності лікаря і фізіологічних особливостей пацієнта.

Як відмовити від куріння за допомогою електронної сигарети

Ефективність такого способу не доведена вченими. При цьому, існують думки, що електронні сигарети несуть ще більшу шкоду ніж звичайні. Вчені з'ясували, що пар, який вдихає людина, агресивно впливає на легені і може викликати розвиток емфіземи. Крім того, змінивши звичайну сигарету, нехай на більш оригінальну і сучасну, чи не перестанеш бути курцем.

Нікотиновий пластир і таблетки

Цей метод також не доведений фахівцями, як реально діючий. Система його роботи проста: в пластирі або таблетках міститься дока нікотину, яка проникає в організм через шкіру або перорально з таблеткою. Фізичну залежність такі кошти типу Табекс може і подавати, а ось психологічну - точно немає.

Як кинути курити самостійно: народна медицина

У боротьбі із згубною звичкою допоможуть народні засоби. Ось кілька порад, які полегшать почуття нікотинової ломки.

  1. Вживайте якомога більше вітаміну С. Його багато в цитрусових, цвітній капусті, ківі, болгарському перці. Взагалі, під час відмови від куріння найкраще дотримуватися правильного харчування, наприклад, їсти овочі та фрукти, каші та інші природні продукти.
  2. Одне з головних правил - потрібно пити багато води. У день слід вживати не менше двох літрів рідини. Вода виводить з організму шкідливі речовини, продукти розпаду нікотину.
  3. Використовуйте вправи дихальної гімнастики. Вдихайте спокійно і повільно через ніс, а видихайте різко і сильно ротом. Виконайте цикл з 30 видихів, потім хвилину відпочиньте.
  4. Якщо вам дуже хочеться закурити, змішайте 65% кореня лепехи і 35% листя м'яти, залейтестаканом окропу 1 ст. л. суміші і залиште на 1-2 години в термосі. Процідіть суміш і полощіть нею рот.

Куріння при вагітності

Ще один спосіб кинути курити, відповідний виключно жінкам, - завагітніти. Всім відомо, що куріння під час вагітності сильно шкодить малюку, може дійти аж до переривання вагітності.

Легкий спосіб кинути курити: зміни в організмі після відмови

Через 9 годин через цей час організм людини частково позбавиться від нікотину та окису вуглецю в крові.

Через 13 годин. Рівень окису вуглецю в крові доведеться в норму. Це прихильно позначиться на серце, адже йому більше не потрібно буде докладати максимум зусиль, щоб рознести кисень по всьому організм.

Через добу. У курящих людей ризик серцевого нападу зростає в два рази. Якщо ви відмовитеся від сигарет на 24 години, то такі ризики значно знизяться.

Після двох днів піде неприємний запах з рота, покращиться запах тіла.

Через чотири дні з організму вийдуть всі токсини. Повне очищення від нікотину і смол відбувається ближче до кінця третин тижні.

Поступово прийде в норму роботу серцево-судинної системи.

Крім того, що кинули люди говорять про те, що після відмови від шкідливої ​​звички поліпшується концентрація, а мозок починає працювати швидше і краще.

Повертається нюх, поліпшуються смакові рецептори.