Таємницю зникнення піонерки авіації Амелії Ергарт, схоже, вдалось розгадати американським вченим . Ергарт була першою жінкою, яка перелетіла через Атлантичний океан, але у 1937 році безслідно зникла.

Дослідники з університету Теннессі стверджують, що людські останки, виявлені в 1940 році на острові Нікумароро на островах Кірибаті в Тихому океані, швидше за все, належали саме Амелії Ергарт. Про це повідомляє ВВС.

Літак Ергарт зник у 1937 році, коли вона намагалася облетіти земну кулю. Відома американська письменниця і піонер авіації пролітала разом зі штурманом капітаном Фредом Нунаном над Тихим океаном, коли її літак імовірно зазнав катастрофи. Літак Амелії Ергарт летів з Лае в Гонолулу і зник в районі острова Нікумароро.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У 1940 році британська експедиція виявила на острові череп, жіночий черевик і інструмент, яким користувався Фред Нунан, а також пляшку трав'яного лікеру Benedictine - його Ергарт часто брала з собою в політ. В цілому було знайдено 13 кісток, які потім були відправлені на Фіджі. Обсеживши їх, доктор Худлесс прийшов до висновку, що це останки чоловіка.

Проте вже тоді багато хто вважав, що на Нікумароро були знайдені останки саме Ергарт. Доктор Річард Джанц з університету Теннессі нещодавно опублікував в журналі Forensic Anthropology статтю, в якій стверджує, що останки належали американській льотчиці.

Пан Джанц прийшов до висновку, що параметри кісток збігаються з параметрами Амелії Ергарт на 99%. Він впевнений, що 77 років тому експерти прийшли до неправильного висновку, оскільки тоді судова остеологія була слабо розвинена.

За допомогою сучасної комп'ютерної програми Fordisc, яка широко використовується зараз у судово-медичній антропології, він порівняв ці вимірювання з відомими даними про ріст, вагу та інші параметри тіла Ергарт. "Результати аналізу вказують, що параметри Ергарт ближче до знайдених на Нікумароро кісток, ніж 99% осіб, довільно обраних з великої бази даних", - йдеться в доповіді доктора Джанца.

Як повідомляв портал "Знай.ua", легендарний радянський пілот-випробувач, письменниця і 102-кратна рекордсменка світу Марина Попович, відома як "Мадам МіГ", пішла з життя 1 грудня 2017-го у віці 86 років.