Наступна амбіція України на шляху до НАТО – отримання Плану дій щодо членства. Про це заявив президент України Петро Порошенко, вітаючи визнання Північноатлантичним альянсом прагнення до набуття Україною повноцінного членства в організації.

"Вітаю важливе довгоочікуване і логічне рішення НАТО підвищити рівень амбіцій України щодо Альянсу. Наша наступна амбіція – План дій щодо членства для України. Саме цьому був присвячений мій лист до Єнса Столтенберга в лютому 2018 року, де з посиланням на статтю 10 Договору про заснування НАТО мною було офіційно задекларовано прагнення України стати членом Альянсу. Тиха дипломатія по просуванню наших принципових позицій, про що домовилися з нашими партнерами, дає свої вагомі результати", - повідомив Порошенко.

За словами гаранта, це є визнанням реального стану наших відносин з НАТО. Він додав, що саме про це йшла мова під час його останньої зустрічі з Генсеком Альянсу в Мюнхені, а також у нещодавній телефонній розмові з віце-президентом США.

"Вдячний за тверду позицію підтримки України, для якої одним з ключових пріоритетів національної безпеки є досягнення критеріїв членства в Альянсі", - зазначив президент України.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс визнав за Україною прагнення до набуття повноцінного членства в організації. На офіційному сайті НАТО наголошується, що на даний момент чотири країни-партнери офіційно задекларували своє прагнення до членства в НАТО. Це зокрема, Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня югославська республіка Македонія, а також Україна.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що означає статус країни-аспіранта для України. Україна крок за кроком наближається до повноцінного членства в НАТО після надання нам статусу країни-аспіранта.

Зазначимо, що країни-аспіранти – це держави, які задекларували своє прагнення до вступу в НАТО. Країни-аспіранти можуть бути запрошені для участі в розробці плану дій щодо членства (ПДЧ) для підготовки до потенційного членства і демонстрації їх спроможності виконувати зобов'язання щодо можливого майбутнього членства. Участь у ПДЧ не гарантує членства, але це є основним механізмом підготовки.

Дивіться: "Україна в НАТО: у Пітіна б'ють на сполох"