Погодні каруселі лютого, а саме м'яка зима, яка закінчилася сильними морозами, завдали відчутної шкоди бджолам і фруктовим деревам. До такого висновку прийшли експерти-садівники.

Так, за словами представника ННЦ «Інститут бджільництва імені П. І. Прокоповича», стабільні морози бджоли легше переносять, ніж коли відбувається перепад від одного градуса морозу до двадцяти за ніч.

Крім того, якщо бджоли не зможуть обігрітися, вони замерзнуть, оскільки не зможуть підтримати у вулику потрібну температуру. Такий перепад температур не пішов на користь і фруктовим деревам. Кандидат сільськогосподарських наук інститут садівництва НААН України Олег Китаєв зазначає, що у дерев короткий період глибокого зимового сну.

"Якщо відчули весну, то від різкого зниження температури могли пропасти квіткові бруньки. Зараз ситуація ще не критична. Головне, щоб це не повторилося в період відлиги. Навіть якщо буде дуже холодно, то замерзнуть кінчики дерев — гілки», — додав експерт.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що весна змінила плани і в Україну мчить черговий циклон. З приходом довгоочікуваного потепління в Україну прийде ще один циклон, який принесе дощі і снігопади. На вихідних погода не сприятиме тривалим прогулянкам по місту. Як повідомляє співробітник метеорологічної служби Наталя Діденко, 10-11 березня в країні буде нестабільна погода, до того ж у всіх областях.

"10-11 березня вплив атлантичних західних процесів в Україні утримується. Виділити якісь області або навіть частини України, де буде стабільна погода без опадів – важко. Нашу територію будуть проходити атмосферні фронти, тому скрізь – періодичні або мокрий сніг, або дощ, або сніг, або крижаний дощ, крупа. Всі ці ранньовесняні атмосферні опади будуть чергуватися з просто хмарної погодою", - пише на сторінці в Facebook синоптик.

На сході країни йтиме мокрий сніг, однак помірні опади. Температура повітря +1-4 градуси. На заході потеплішає до +5-11 вдень. Однак і там слід чекати опадів. На півдні до + 9-11 тепла, невеликі опади.

Дивіться відео, як бджоли запилюють квіти