Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує дозволити кредитору отримувати права на майно позичальника в якості гарантії повернення коштів. Для цього потрібно законодавчо закріпити право довірчої власності.

Про це повідомляє face news.

З моменту встановлення довірчої власності позичальник своє право власності втрачає. А після повернення кредитних коштів права поновлюються знову.

"З 2009 року було внесено близько 20 змін до законодавства щодо захисту прав кредиторів і жодного - щодо захисту прав боржників або вкладників банків. В минулому році був прийнятий закон про споживче кредитування. Фактично під виглядом того, щоб поліпшити права і захист прав вкладників і позичальників кредитних установ, вони були повністю знищені. Прибрали з законодавства відповідальність банків за неправдиву інформацію, за порушення умов договорів ", - розповів адвокат Ростислав Кравець, пише Голос Столиці.

Адвокат зазначив, що в Україні досі не введено процедури банкрутства фізичної особи.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Про це говорять вже десятий рік. На сьогоднішній день в українському законодавстві існує досить великий перекіс на користь кредиторів, які можуть безкарно порушувати законодавство і фактично не нести відповідальність за свої дії", - зазначив він.

За кордоном за введення в оману позичальників передбачено сувору відповідальність.

"В Україні не вирішено питання відповідальності кредиторів. Я б двома руками був за, якби всі співробітники банків, акціонери, топ-менеджмент передавали у власність мені як вкладнику банку своє майно. І в разі неповернення депозиту, можна було б звернутися по стягненню" , - резюмував Ростислав Кравець.

Варто відзначити, що український уряд та Мінфін вирішили провести моніторинг нової системи розрахунків за субсидіями. Нагадаємо, нова система виплат була введена 1 січня 2018 року.

Публікуємо інформацію про проведених розрахунків по субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг та житлових субсидій населенню.

Зокрема, в січні-лютому 2018 на пільги та субсидії населенню перераховано 18,3 млрд грн., у тому числі за:

електричну енергію - 1 124,1 млн грн (6,1%);

природний газ - 10 853,7 млн грн (59,1%);

теплопостачання - 4 725,4 млн грн (25,7%);

водопостачання та водовідведення - 539,5 млн грн (2,9%);

квартирну плату та інші послуги - 1 118,4 млн грн (6,1%), в тому числі ОСББ / ЖБК на їх рахунки в банківських установах - 461,6 млн грн.

З 18,3 млрд грн в державний бюджет у вигляді податків вже повернуто 5,4 млрд грн. Ще 1,8 млрд грн знаходяться на рахунках електронного адміністрування ПДВ (всього 40% від обсягу субвенції).

На рахунках місцевих бюджетів та управлінь соціального захисту - 1 млрд грн (5%).

Депутати дозволили бізнесу реструктуризувати борги перед банками.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, все, що необхідно знати українцям про монетизацію субсидій.