Співробітники Державного космічного агентства України запропонували зайнятися будівництвом космодрому біля авіаційної бази Кертін в Австралії.

Як повідомляє видання The West Australian, австралійський уряд вперше отримав таку пропозицію ще в 2016 році.

"Україна має технічні знання і довгу історію в сфері світових космічних досліджень. Ця пропозиція цілком реалістична. Україна могла б запускати ракети вже завтра вранці, якби мала майданчик. Ми пропонуємо наших людей і наші експертні знання, якщо Австралія має землю для використання", - заявив український дипломат в Австралії Микола Кулинич.



Відзначається, що українцям для створення космодрому необхідно 5-7 тисяч квадратних кілометрів землі у вигляді оренди промислової площі (біля авіабази Кертін на північному заході Австралії).

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

ДКАУ також потребують підтримки Федерального і Державного урядів Австралії в дослідженні земель стосовно їхньої доступності, отриманні дозволів екологічних служб та вирішенні питань з правами на землю австралійських аборигенів.

"Первинне дослідження може завершитися в досить стислі терміни і обійдеться в менш ніж $500 тисяч", - йдеться в статті.

"Будівництво стартових майданчиків, ангарів і допоміжних споруд могло б фінансуватися за рахунок приватних інвестицій, а також внесків сусідів і союзників Австралії", - пише видання.



Космодром може стати основною пусковий майданчиком Азії, якаобслуговуватиме комерційні запуски для регіональних партнерів Австралії, таких як Японія, Сінгапур, Південна Корея та Індонезія.

"Пропозиція України в разі її реалізації може мати відмінні можливості. Північ-Запад ідеально розташований для розвитку екваторіальних запусків, і це розширить вже наявні широкі можливості Західної Австралії", - заявила сенатор із Західної Австралії Лінда Рейнолдс.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що президент Росії Володимир Путін запустив ракету високоточного авіаційного ракетного комплексу "Кинджал".