Національний банк вийшов на міжбанк з пропозицією купівлі валюти і поповнив золотовалютні резерви на 59,3 мільйона доларів.

Про це йдеться у повідомленні НБУ.

Нацбанк був готовий викупити до 100 мільйонів доларів за ціною не вище 25,95 гривні за долар.

Банки запропонували 61 мільйон доларів, НБУ викупив 59,3 млн доларів за середньозваженим курсом 26,1119 гривні.

Відомо, що востаннє НБУ виходив на міжбанк з аукціонами з купівлі валюти 7 березня 2018 року. Тоді об’єм викупленої валюти становив 58,8 мільйона доларів за середньозваженим курсом 25,9465.

Варто відзначити, що раніше започаткування нової програми фінансової допомоги для Україні у розмірі 1 мільярда євро офіційно підтвердила Європейська комісія. Пропозицію керівна інституція ЄС вже винесла на загальний розгляд.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Єврокомісія схвалила пропозиції щодо нової програми макрофінансової допомоги для України обсягом до 1 млрд євро з метою економічної стабілізації та проведення структурних реформ", - зазначили представники.

Разом з тим остаточне рішення, щодо надання Україні фінансової допомоги буде обговорюватися між президентом Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером і президентом України Петром Порошенком.

Втім, у ЄС не приховують: надання чергових траншів безпосередньо залежать від виконання українською стороною реформ та прийняття подальших кроків з інтенсифікації боротьби з корупцією.

За словами віце-президента Єврокомісії з питань євро та фінансової стабільності Валдіса Домбровскіса, відновлення програми макрофінансової допомоги є виконанням з боку ЄС своїх зобов’язань на благо українців.

Минулого року МВФ все відкладав надання допомоги в 1,9 мільярдів доларів через затримку земельної та пенсійної реформ. Спочатку експерти прогнозували, що Україна може обійтися і без траншу, утримавши економіку на плаву за рахунок золотовалютних резерівів, але зараз їх на це не вистачає – даються взнаки і старі кредитні зобов'язання, за якими щороку потрібно сплачувати чималі суми.

Варто додати, що експерти спрогнозували курс долара на найближчі місяці. Так, якщо в середині січня курс був 28,5 гривень за долар, а в кінці лютого за американську валюту потрібно було віддати вже двадцять сім гривень, то в березні курс опустився до двадцяти шести гривень.

Існує кілька причин підйому національної валюти. Так, наприклад, активізувалися експортери, особливо ті, що задіяні в сільському господарстві. Допомагає зміцнювати гривню і підвищення облікової ставки. З кінця січня НБУ підвищив дану ставку до сімнадцяти відсотків. Очікується, що продаж валюти в значних сумах гравцям на біржі допоможе вкласти виручені кошти в купівлю цінних українських паперів.

Кабмін спрогнозував курс долара на 2018 рік.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що МВФ залишить Україну без золота.