ДФС регулярно публікує списки найбільших платників податків. І багато українців переконані, що саме компанії, а не вони, звичайні громадяни, наповнюють бюджет.

Про це повідомляє "Мінфін".

Чи так це насправді, розповів голова Асоціації платників податків України Григол Катамадзе.

З публікацій в ЗМІ складається враження, що кілька сотень великих платників сплачують податки, і з цих коштів держава допомагає малозабезпеченим, виплачує пенсії та здійснює інші соціальні виплати.

Але я хочу переконати українців в зворотньому: саме вони, звичайні громадяни, і є найбільшими платниками податків.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Українцям доводиться віддавати державі майже половину своєї зарплати, оскільки податкове навантаження на фонд оплати праці в Україні становить 41,5%:

22% - єдиний соціальний внесок; 18% - податок на доходи фізосіб і 1,5% - військовий збір.

Наведемо просту статистику за 2017 рік.

За оперативними даними ЗМІ України, в січні - грудні 2017 року у зведений бюджет надійшло 841,1 млрд грн. У тому числі: податок на доходи фізичних осіб (18%) - сплачено в бюджет 185, 7 млрд грн. (або 22,1%); військовий збір (1,5%) - 15,1 млрд грн. (або 18%); єдиний соціальний внесок (22%) - нараховано на зарплатний фонд, утримано роботодавцями та сплачено до бюджету 180, 8 млрд грн. (або 21,5%).

Сумарна частка надходжень від трьох податків, сплачених за рахунок громадян, склала 45,4% в загальному обсязі надходжень зведеного бюджету, а саме - 381,6 млрд грн.

Для порівняння: за підсумками 2017 року представники Офісу великих платників податків України, до яких віднесено 2506 підприємств, забезпечили надходження до Зведеного бюджету в розмірі 355,1 млрд грн.

Хочу зауважити, що 258,3 млрд грн. (72,7%) з цієї суми припало всього на 100 підприємств. А решта 2406 великих платника податків сплатили лише 96,8 млрд грн. При цьому в більшості випадків вони просто виступили в якості податкових агентів, тобто були посередниками між громадянами і бюджетом.

Тепер давайте з'ясуємо, скільки громадян наповнює бюджет України.

Чисельність населення в Україні на 1 січня 2018 становила 42,4 млн осіб.

Віднімемо від цього числа:

  • 11,9 млн пенсіонерів;
  • 7,6 млн дітей;
  • 1,7 млн ​​безробітних.

Виходячи з цих підрахунків, 21,2 млн чоловік має бути економічно активним працездатним населенням. Однак кількість зайнятого населення становить лише 16,1 млн осіб (38%).

Можна припустити, що різницю в 5,1 млн чоловік складають неофіційно працевлаштовані громадяни.

Разом з тим, з 16,1 млн працюючих, 5,8 млн працівників отримують мінімальну заробітну плату.

З цього випливає, що тільки 10,3 млн населення України (або 24,3%) забезпечують 381,6 млрд грн надходжень до зведеного бюджету, а саме - 45,4%.

Завершуючи, хочу сказати, що Асоціація платників податків України вже більше двох років наполягає на необхідності зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці, детінізації заробітної плати та легалізації трудових відносин.

Одним з ключових моментів проекту ліберального Податкового кодексу України, розробленого фахівцями Асоціації разом з українським бізнесом, є об'єднання податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску в один податок - податок на доходи фізичних осіб з встановленням єдиної його ставки з 2021 розмірі 20%.

Бюджет 2018: что изменится для украинцев.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що боржникам банків повідомили погану новину.