У космічному агентстві NASA протестували нового робота.

Цей механічний агрегат під назвою InSight ("Інтуїція"), схожий на невеликий кран, здатний піднімати і переносити різні об'єкти – саме цим InSight і буде займатися на Червоній планеті. Це перший апарат, який вивчить глибинні шари марсіанського грунту, тому замість коліс у нього міцний каркас, що дозволяє йому встояти практично на будь-якій поверхні.

Подивіться відео з унікальним роботом:

Для проведення випробувань вчені обладнали спеціальну лабораторію, яка імітує марсіанські умови, включаючи грунт і світло. Вогні, розставлені по всій лабораторії, калібрують камери робота, щоб ті згодом адаптувалися до сонячного світла, який потрапляє в атмосферу Марса.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Оскільки InSight не зможе пересуватися після приземлення, інженери відпрацьовують різні сценарії посадки. Робоче середовище постійно змінюється, імітуючи підйоми і западини з нахилом 15 градусів. В таких умовах апарат тестує три інструменти: гіперчутливий сейсмометр, екран, який його захищає, і датчик теплового потоку. Повна назва всієї установки — Науковий Експеримент із Структури Надр (SEIS).

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що випробування революційного двигуна пройшли успішно. Європейським вченим вдалося розробити перший в світі двигун, який буде працювати від повітря.

Експерти впевнені, що нові двигуни значно полегшать використання низькоорбітальних супутників. Вони відзначили, на супутниках використовуються іонні двигуни, які працюють на ксенон. А як тільки у супутника закінчується запас робочого тіла, він перестає функціонувати і згорає в атмосфері вже через 5 років.