Вже за два дні в Україні планують запровадити новий закон – тепер для того, аби поховати людину, рідним знадобиться додаткова експертиза. Призначатимуть її виключно судді, але не раніше, ніж протягом трьох діб.

Проблема у тому , що весь цей час зберігати тіло покійного у морзі заборонено. Автори ініціативи не врахували найголовнішого: іноді дочекатися рішення не так вже й просто, працівники завантажені карними справами, тому це може призвести до хаосу, зокрема й на ринку ритуальних послуг:

"Людей по сто на день будуть збиратися тільки в чергах в судах. Як впораються з цим судді - для мене це незрозуміло. Хто цим буде займатися, чи виділять людей, які будуть виписувати направлення. І як так розумію, це буде виписувати тільки один суд", - пояснив в ефірі одного з телеканалів співзасновник ритуального дому Фелікс Чехович.

Судді вже поступово готуються працювати у "посиленому режимі". Приміром, у столиці слідчі стверджують, що змушені подавати клопотання виключно за місцем реєстрації юридичної особи. Як наслідок – численні черги і тяганина, котра може тривати значно довше, аніж заявлені новим законом три дні.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

Минулого року у Шевченківському районному суді Києва розглянули понад 30 тисяч клопотань кримінального провадження, і це не враховуючи інших цивільних справ, яких було майже стільки ж. Серед них були і дозволи на проведення експертиз.

"Якщо помер удома, тоді родичам потрібно знаходити якийсь вихід, щоб перебувало тіло протягом цих 72 годин", - додав завідувач відділення паталогоанатомії Київської міської лікарні №1 Олег Садовий.

Мова йде про приватні холодильні камери, на добу такі коштують від 280 до 350 гривень, та і місця там вистачить не всім, як показує практика.

Дивіться: від 15-го березня українці не зможуть поховати рідних без дозволу суду

Як повідомляв портал "Знай.ua", українські волонтери з гуманітарної місії "Чорний тюльпан" розповіли правду про пошук та транспортування тіл загиблих на Донбасі військових.