У Російській Федерації в Свердловській області на Бєлоярській атомної станції відбувається щось серйозне.

Не виключено, що через проблеми можливе зведення саркофага, як над українською атомною станицією у Чорнобилі. Повідомляється, що у разі аварії зони відчуження можуть з'явитися навіть у Польщі та Німеччині.

Російський економіст Владислав Іноземцев заявив, що в грудні 2017 року, після 12 місяців роботи, новий четвертий блок АЕС відправили на плановий ремонт, який повинен був закінчитися в січні, але продовжується до цих пір.

"З середини лютого на плановий ремонт відправлений третій блок електростанції. Отже, зараз Белоярская АЕС електрика зовсім не виробляє", - написав він.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

На даний момент четвертий блок Бєлоярській АЕС не можуть запустити, тому що запуск реактора блокує автоматика. Найімовірніше, за словами економіста, проблема в неправильному завантаженні Твелів (паливних елементів. — ред.) або неякісному паливі.

За його словами, в даній ситуації є чотири варіанти для вирішення виниклої проблеми.

"1. Після деякої спроби автоматика не заблокує запуск. Все буде добре, реактор буде працювати в штатному режимі.

2.Відправити людей в активну зону для перевантаження палива. На це ніхто не погоджується. В активній зоні рівень радіації такий, що тривалість життя складе кілька хвилин.

3. Реактор запустити не вдасться. В цьому випадку доведеться будувати саркофаг, аналогічний саркофагу над четвертим блоком Чорнобильської АЕС.

4. Заблокувати автоматику і запустити реактор. 1986 року на четвертому блоці Чорнобильської АЕС і саме це було зроблено. Але на БАЭС реактор могутніше і використовується плутоній. У разі вибуху зони відчуження можуть з'явитися навіть у Польщі та Німеччині. Поки все рухається по третьому варіанту", - пояснив Іноземцев.

Як повідомляв портал "Знай.uа" на планеті існує дуже небагато місць, які породили б стільки чуток і легенд, як Чорнобильська зона відчуження.