У селі Підгірці Київської області триває досить спірне будівництво ЖК Park Lake City. Об'єкт належить скандальній компанії DIM відомих братів Олександра і Андрія Насиковських. Компанія встигла засвітитися на вирубці цілого парку в Києві на вулиці Жмаченка 28 (ЖК "Автограф") і вирубці близько 400 дерев в історичному парку "Крістерова гірка" на Вишгородській. У Підгірцях також не обходиться без скандалів.

Про це повідомляє "Наголос".

На сайті забудовника майбутнім мешканцям комплексу обіцяють "відпочинок кожен" день. Риболовля, пляж на березі озера, ландшафтний парк, фруктовий сад і інші курортні принади манять недбайливих інвесторів. Загалом не будинок, а рай для туриста і не тільки. Свого часу, у вузьких наукових колах витала ідея розвитку в Україні "болотного туризму". Ідея полягала в тому, що короткий відпочинок на болоті зовсім не шкідливий, а навіть корисний для здоров'я. Широкого поширення ідея не отримала. Але у випадку з ЖК Park Lake City, який фактично будується посередині болота на нестійких торфовищах, мова йде не просто про "болотному туризмі", але і про "болотному" стилі життя. Адже принадами розташованого поруч болота, іменованого "озером", жителям доведеться насолоджуватися щодня.

Якщо абстрагуватися від нюансів життя на болоті, то для самого будівництва на торфовищах, за словами фахівців, необхідно знімати від семи до дев'яти метрів грунту, де в свою чергу чекають грунтові води. Таким чином, ділянка з такими грунтами просто не призначений для житлової багатоповерхової забудови. Але це не зупиняє пана Насиковський і сільського голову Підгірців. Звідки така сміливість, ентузіазм і єдиний порив продовжувати сумнівне будівництво? Ряд антикорупційних організацій вже почали відповідні розслідування з подальшою передачею матеріалів до правоохоронних органів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Корупціонером назвати тих чи інших місцевих чиновників може тільки суд, а він, судячи з усього, неминучий, так як питання є. Сім'я сільського голови Підгірців Сергія Кравченка володіє 70-ма гектарами землі під Києвом. Джерелами таких доходів місцевого "феодала" також зацікавилися антикорупціонери. Поліція теж не залишилася осторонь. У 2017 році по відношенню до чиновників Подгорського сільради було порушено кримінальну справу про нецільове використання 30 млн (!) Грн, виділених на будівництво та ремонт місцевих доріг.

"Болотне життя", на жаль, є лише найменшою з проблем. Набагато більш серйозним є існування Полігону твердих відходів №5, який розташований в самому селі Підгірці. Йому вже більше 30 років. У що перетворилися за цей час сотні тисяч тонн побутового сміття - вже ніхто не може сказати, вплив на навколишнє середовище - катастрофічне. Це - техногенна бомба, яка може вибухнути в будь-яку секунду.

Протягом останніх кількох років місцеві жителі регулярно проводять акції протесту з вимогою ліквідувати полігон і рекультивувати територію. Жителі Підгірців скаржаться на непридатність місцевої питної води, перевищення хлоридів в грунті (в 800 разів більше норми), чисельні онкологічні захворювання (на 500 жителів - 2-3 заяви на місяць). Також є питання до бандам циган, які завезли в село як живий сортувальний конвеєр для полігону. Вони працюють на полігоні, а у вільний час вештаються по селу і грабують жителів.

Кілька років тому в Києві прийняли рішення закрити Полігон №5, який безконтрольно експлуатується вже десятки років і є більш, ніж небезпечним як для навколишніх сіл, так і для столиці. Але, буквально в серпні 2017 року стало відомо, що сільська рада с. Підгірці почав самостійний пошук інвестора для будівництва сміттєзаводу біля Полігону побутових відходів. Відразу після цього, село знову охопили протести і заворушення, так як будівництво сміттєпереробного підприємства означає не просто збільшення кількість самого сміття, а й брудні викиди в атмосферу, які можуть зробити село взагалі не придатним для життя.

На тлі проблем з сміттєвим полігоном і непридатними для будівництва грунтами рідкісні спалахи Африканської чуми свиней здаються ну зовсім вже дитячими проблемами.

На очевидну неможливість зведення багатоповерхових житлових будинків в даному районі звернула увагу і Держбудінспекція, яка своїм рішенням і зупинила скандальне будівництво ЖК Park Lake City.

Але 2 березня сталася досить несподівана, для цивілізованого суспільства, подія. А саме, в Київській обласній адміністрації відбулося засідання містобудівної ради, на якому фактично було прийнято генплан Підгірців. Є небезпека, що чиновники департаменту своїм підписом можуть просто легалізувати скандальну багатоповерхову забудову в селі Підгірці.