Сьогодні, 13 березня, американський президент Дональд Трамп зробив відразу кілька кадрових перестановок. Звільнивши державного секретаря Рекса Тіллерсона, він призначив на цей пост главу ЦРУ Майка Помпео.

Про це повідомляє LIGA.net.

На місце останнього сьогодні ж номінували Джину Хеспел: вона стане першою жінкою в історії, яка очолила Центральне розвідувальне управління. За призначення Хеспел, як і за твердження Помпео на новій посаді, ще повинен проголосувати Сенат, однак, як пишуть американські ЗМІ, це вже вирішене питання.

Послужний список

61-річна Хеспел працювала в ЦРУ з 1985 року (з 29 років). В останні роки вона займала пост керівника контртерористичного центру ЦРУ, а з лютого 2017 - стала заступником голови розвідувального управління.

Глава секретної в'язниці

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

У 2002 році вона, за даними видання The New York Times, керувала секретною в'язницею розвідки Око кішки в Таїланді, де містилися члени терористичного угрупування Аль-Каїда. Подібні в'язниці були створені після терактів 11 вересня 2001 року.

Попередні домовленості

CNN з посиланням на джерела повідомляє, що про майбутнє призначення Помпео знав ще з грудня минулого року. Імовірно, Хеспел також повідомили про майбутнє підвищення.

"Темне минуле"

У 2013 році, коли Хеспел претендувала на пост в таємній оперативній групі ЦРУ, сенатор від демократів Дайанн Фейнстейн заблокувала її призначення в комітеті розвідки: причиною було названо нібито участь Хеспел в тортурах.

Коли в лютому 2017 року Трамп призначив її заступником глави ЦРУ, окремі члени комітету Сенату з розвідки закликали президента переглянути своє рішення. Вони висловили побоювання у зв'язку з тим, що на такий високий пост призначили людину, причетну до знищення відеозаписів ЦРУ, на яких було зображено застосування тортур під час допитів.

Зараз деякі ЗМІ припускають, що "темне минуле" агента ЦРУ може стати причиною невдоволення її призначенням, в першу чергу, серед демократів.

Звинувачення від Європейського центру

У 2017 році Європейський центр з конституційних прав і прав людини закликав генпрокурора Німеччини видати ордер на арешт Хеспел. Її звинуватили в тортурах підозрюваних в тероризмі. Зокрема, Хеспел звинувачували в тортурах Абу Зубайди: в комісії Сенату США заявляли, що йому не давали спати, били головою об стіну і закривали в дуже тісному приміщенні. Все це тривало протягом одного місяця.

"Зразковий офіцер"

Незважаючи на засудження окремих американських політиків, Хеспел, як пишуть ЗМІ, користувалася великою повагою при адміністраціях Буша і Обами.

Помпео охарактеризував свою колишню підлеглу як "зразкового офіцера розвідки", який володіє "надприродною здатністю домогтися успіху і надихнути оточуючих".

Нинішній глава комітету Сенату з розвідки Річард Бур заявив виданню USA Today, що "пишається її роботою і впевнений, що комітет збереже хороші відносини з ЦРУ за її керівництва".

Нагороди

Нова глава ЦРУ в минулому була неодноразово нагороджена за службу. На її рахунку нагорода від Джорда Буша-старшого за роботу в контррозвідки, нагорода імені Джозефа Донована і медаль за заслуги. Хеспел також удостоєна Президентської рангової премією - найвищої нагороди США за громадянську службу.

Про своє призначення і Трампа

"Вдячна президенту Трампу за можливість", - сказала сьогодні Хеспел. "Якщо мою кандидатуру затвердять (в Сенаті - ред.), Я з нетерпінням чекаю можливості представити президенту Трампу видатну розвідувальну підтримку, яку він чекав протягом першого року перебування на посаді", - заявила вона.

Джина Хаспел - новий керівник ЦРУ.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Трамп віддасть ЦРУ жорстокій Джині Хаспел.