14 березня вшановують пам'ять Святої Євдокії, а в народі шанують Явдоху. Це ім'я асоціюється із заступництвом земної природи і знаменує пробудження життєвої сили землі.

У народному побуті "Явдохи" - не тільки перший день весни, але й перший день нового року, адже в наших предків рік починався з 1 березня (14 березня за новим стилем). Тому аж до XV століття на Євдокії відзначали Новий рік.

На Явдохи зустрічають весну, особливими обрядами закликають у дім щастя, благополуччя і здоров'я.

Як свідчить легенда - Євдокії Господь дав ключі від весни і право відкривати людям двері в новий рік, і саме Євдокія вирішувала - прийшов час впускати весну для людей і починати новий відлік часу і нового життя чи ні.

Згідно з повір'ям жінки вважали 14 березня своїм святом, "бабиним днем", коли старе закінчується і відкривається шлях до нового.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Що в цей день обов'язково потрібно зробити кожній жінці, і чому цей день такий важливий для жінок, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Особливою силою наділяли в цей день талу воду. Жінки приносили талу воду до хати, вмивали нею діток, умивалися самі, кропили стіни - на щастя, красу і здоров'я.


У цей день висаджували розсаду - вважалося, що виросте вона сильною і не загине.

Господині пекли в цей день жайворонків з тіста - це символи весни і нового життя. Жайворонками пригощали діток.

Доброю прикметою було почути на Явдоху спів маленької жовтогруді пташки вівсянки, яка сповіщала про прихід весни.



Традиції 14 березня

Молодь на Явдоху починала магічні весняні ігри - гаївки, веснянки. Дівчата на виданні спеціальними замовляннями і обрядами залучали женихів. Наприклад, до сходу сонця на Явдоху промовляли такі слова і відганяли суперниць: "Щоб на дорозі не стояли, та мене - хрещену, народжену рабу Божу (ім'я) добрим словом поминали".

На Явдоху колядували і зазивали весну. Дітки вирізали з берест, дерева, а пізніше з паперу жайворонків, ходили по дворах і піснями закликали весну:

Благослови, Боже,
Весну закликати,
Зиму проводжати,
Ой, весна у човнику,
Літечко у возочку.

Раніше портал "Знай.ua" розповідав про те, як визначити дату Великодня і чому він цього року вважається раннім.