Чи уявляли ви собі коли-небудь, як бачать цей світ інші тварини, наприклад кішка? Багато власників цих муркотливих створінь, напевне, мріють хоча б на мить опинитися в шкурі свого вихованця, щоб поглянути на світ його очима.

Основна структура котячого ока дуже схожа на структуру очей людини, але бачення кішок адаптовано для інших цілей, тому вони бачать світ не зовсім так, яким бачимо його ми.

В процесі еволюції очі кішок пристосовувалися до конкретних умов, тому у котячого зору є своя специфіка. Як хижаки, вони повинні бути в змозі помітити рух жертви в умовах дуже низької освітленості.

Представники сімейства котячих навчилися чудово орієнтуватися в темноті і чутливо реагувати на найменші рухи, проте заради цього їм довелося пожертвувати тонкощами сприйняття кольору і деякими іншими можливостями.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Будова ока кішки відрізняється від людського. Незважаючи на те, що у котячих кут огляду ширший, вони гірше розрізняють кольори і не бачать на великі відстані.

Художнику і досліднику Миколі Ламму вдалося створити достовірну модель, яка дає можливість уявити, як кішки бачать навколишню дійсність. Після проведення консультацій з фахівцями Школи ветеринарної медицини при Пенсільванському університеті, він розробив кілька візуалізацій, які дозволяють порівняти зір кішки і людини.

Ламм створив серію фотографій, на яких видно, чим відрізняється котяче бачення світу від людського. Перша частина його творів показує, як бачить об'єкти людина, інша зображує ту ж картину "очима". кішки.

Периферійних (бічний) зір у кішок є розмитим, але зате вінна 10 градусів більший, ніж у людей, тобто якщо поле зору в людей 180 градусів, то у кішки це 200.

Котяча дальність бачення набагато менша, ніж у людей. Людина здатна добре розрізняти об'єкти на відстані близько 30-ти метрів, в той час як кішка може бачити предмети на відстані всього 6 метрів.

Кішки є дальтоніками, вони можуть бачити синій і жовтий кольори, але не червоний, помаранчевий або коричневий, тому все зображення виглядають дещо розмитими.

Зате кішки можуть бачити в 6-8 разів краще, ніж ми в темряві завдяки типу фоторецепторів на сітківці очей. Кішки мають захист від яскравого світла, завдяки своїм вузьким зіницям.

Так само як у всіх тварин, які еволюціонували так, щоб вони могли полювати в темряві, кішки мають відображаючий шар тканини на задній стінці очей, який відбиває світло для його повторного потрапляння в сітківку. Саме через цей шар у кішок на фотографіях виходять страшні палаючі очі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", вчені пояснили наймилішу звичку кішок – розминати лапками один одного, або своїх господарів. Виявляється, таким нехитрим способом кішки готують собі місце для сну — ущільнена область трави у диких кішок змінилася на ковдри і теплі речі господарів.