Колишній в.о. президента України Олександр Турчинов розповів, що йому довелося блефувати в телефонній розмові з тодішнім головою Держдуми РФ Сергієм Наришкіним в той час, коли в Криму знаходилися "зелені чоловічки".

Про це він розповів в документальному фільмі 1+1 "Україна. 100 днів над прірвою".

"Увечері 1 березня до мене приїжджає керівництво Міноборони, Генштабу та каже Олександр Валентинович, ситуація катастрофічна, наші підрозділи в Криму отримали від російського Генштабу ультиматум. О 21 годині вони повинні скласти зброю, інакше буде штурм. Потрібно політичне рішення", - сказав Турчинов.

"Вночі знайшли номер Наришкіна. Я йому кажу, як можна спокійніше, хоча сам сильно нервував дивись, ми отримали ультиматум від російського Генштабу і я дав команду використовувати всю наявну зброю. Весь світ побачить вас як агресорів і скільки крові ви принесли. Наші хлопці загинуть, але ваших загине не менше. Тому передайте Путіну, що в разі штурму ми будемо використовувати всю наявну зброю", - продовжив глава РНБО.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

За його словами, ця розмова допомогла зірвати наступ росіян. "А ми отримали необхідний час для того, щоб підготуватися до можливого настання з півночі і сходу", - зазначив він.

Окупація Криму

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що Рада національної безпеки і оборони доручила ініціювати арешт активів ВАТ "Газпром" в Україні і за кордоном у разі невиконання ним рішень Стокгольмського арбітражу за позовом "Нафтогазу".

Як пише прес-служба відомства, таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні Ради нацбезпеки і оборони. За інформацією голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, Росія прагне не виконувати рішення Стокгольмського арбітражу і провокує енергетична криза в Україні, знизивши тиск в транзитному газопроводі.

"У зв'язку з цим було доручено ініціювати арешт активів ВАТ "Газпром" в Україні та за кордоном у разі невиконання ним рішень Стокгольмського арбітражу та вжити інших заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки України і безперебійних транзитних поставок газу в Європу в умовах низьких температур", - вказується в повідомленні.