У ніч на 14 березня помер відомий фізик-теоретик Стівен Хокінг. Йому було 76 років. Про смерть вченого повідомив представник його сім'ї. Причину смерті Хокінга він не вказав.

«Знай.ua» розповідає про великі досягнення англійського вченого.

Стівен Хокінг: великі досягнення вченого

Навіть якщо ви не дуже любили фізику в школі, то про Хокінг напевно чули. Найбільше він відомий, звичайно ж, тим, що, по-перше, володів блискучим розумом і паралізованим тілом, по-друге, популяризував складну науку, а по-третє, бестселером «Коротка історія часу».

Стівен Хокінг народився 8 січня 1942 року. Не випадково саме на цей день доводилося 300-річчя з дня смерті Галілея.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Отримавши блискучу освіту, він з самого початку своєї кар'єри почав задавати «великі» питання - вивчав причини появи Всесвіту, чорних дір і інші теми, що стосуються самих основ світобудови.

У 1963 р у молодого вченого діагностували найнебезпечніше захворювання - бічний аміотрофічний склероз (БАС). На частку Хокінга випало тяжке випробування: він в найкоротші терміни повинен був втратити здатність пересуватися, самостійно харчуватися і навіть дихати ...

Незважаючи на страшний прогноз лікарів, молодий Стівен не припиняв наукової діяльності.

Про свою хворобу Хокінг каже так: «Мені складно сказати що-небудь хороше про хвороби моторних нейронів. Але ця хвороба навчила мене не шкодувати себе, тому що у інших справи бували й гірші. Я продовжую робити те, що я все ще в змозі робити ».

Що винайшов Стівен Хокінг

За словами Хокінга, один з наслідків теорії квантової механіки полягає в тому, що події, що відбулися в минулому, не відбувалися якимось певним чином. Замість цього вони відбулися усіма можливими способами. Це пов'язано з імовірнісним характером речовини та енергії згідно з квантовою механікою: до тих пір, поки не знайдеться сторонній спостерігач, все буде парити в невизначеності.

Хокінг: «Незалежно від того, які спогади ви зберігаєте про минуле в даний час, минуле, як і майбутнє, невизначено і існує у вигляді спектра можливостей».

Стівен Хокінг помер: теорія всього

Хокінг був прихильником теорії всього, яку створив Едвард Віттен в 1990-х роках. Відповідно до неї, всі частинки складаються з бран - багатовимірних мембран, властивості яких можуть пояснити абсолютно всі процеси, що відбуваються в нашому Всесвіті. До речі, ця теорія також передбачає існування величезного числа всесвітів, в яких діють фізичні закони, відмінні від наших.

Теорія Хокінга

Саме Хокінг почав вивчення поведінки елементарних частинок поблизу чорної діри з точки зору квантової механіки. Таким чином він з'ясував, що чорна діра насправді не може бути повністю чорної, тобто - існує залишкова радіація.

Зокрема, Хокінг довів, що чорні діри випромінюють радіацію, а простір навколо наповнене віртуальними частинками.

Вони постійно матеріалізуються парами, "розлучаються", знову "зустрічаються" і анігілюють. Поблизу чорної діри одна з пари частинок може впасти в неї, і тоді у другій не залишиться пари для анігіляції. Такі "кинуті" частинки і утворюють радіацію, яку випромінює чорна діра.

Вчений зробив революційний висновок, що чорні діри існують не вічно: в кінці кінців вони, зникають в результаті гігантського вибуху.

Стівен Хокінг: ставлення до Бога

У 1981 році з Хокінгом стався цікавий випадок: під час конференції у Ватикані Папа Римський заявив, що дослідники можуть вивчати розвиток Всесвіту після Великого вибуху, але не сам великий вибух, оскільки це - момент творіння, а отже - справа Боже.

А пізніше Стівен Хокінг розповів пресі, що дуже зрадів тому, що Папа не знав тему лекції, яку вчений прочитав раніше. Вона як раз стосувалася теорії, згідно з якою у Всесвіті не було початку, моменту творіння як такого.

"Якщо у Всесвіті був початок, ми можемо припускати, що у неї був і творець. Але якщо Всесвіт є самодостатньою, не має межі або краю, значить, вона не була створена і не буде знищена. Вона просто існує. Де ж тоді місце для її творця? " - міркував фізик-теоретик.

Теорія Хокінга про походження всесвіту

У 1988 році світ побачила книга Хокінг «Від великого вибуху до чорних дір». Твір моментально завоювала статус бестселера.

Вчений активно займався популяризацією науки, хотів щоб кожна людина без проблем міг зрозуміти теорію виникнення всесвіту.

До 20 століття вважалося, що Всесвіт - вічна і незмінна. Хокінг дуже доступною мовою доводив, що це не так.

"У світлі від далеких галактик відбувається зміщення в бік червоної частини спектра. Це означає, що вони віддаляються від нас, що Всесвіт розширюється", - говорить він.

Статична Всесвіт здається більш привабливим: вона існує і може продовжити існувати вічно. Вона - щось непорушне: людина старіє, але Всесвіт завжди так само молода, як в момент формування.

Розширення Всесвіту дозволяє припустити, що у неї, в якийсь момент в минулому, був початок. Цей момент, коли Всесвіт почала своє існування, і отримав назву великого вибуху.

"Вмираюча зірка, стискаючись під дією власної гравітації, врешті-решт, перетворюється в сингулярність - в точку нескінченної щільності і нульового розміру. Якщо повернути назад хід часу так, щоб стиск перетворилося в розширення, стане можливим довести, що у Всесвіті був початок. Однак доказ, засноване на теорії відносності Ейнштейна, показувало також, що неможливо зрозуміти, як виник Всесвіт: воно демонструвало, що всі теорії не діють в момент початку Всесвіту ", - відзначає вчений.

Хокінг: Людство обов'язково помре

Англійський вчений часто задавався питанням: що буде після того, як Всесвіт перестане розширюватися і почне стискатися.

"Мені здавалося, що коли почнеться стиснення, Всесвіт повернеться в упорядкований стан. У такому випадку, з початком стиснення час мало повернути назад. Люди в цій стадії проживали б життя задом наперед і молоділи в міру стиснення Всесвіту", - розповідав учений.

Вчений вважав, що Всесвіт в кінці кінців закінчить своє існування. Відповідно до теорії Хокінга, врятувати людство при такому розкладі може тільки здатність відірватися від Землі.

Стівен Хокінг про існування інопланетних істот

На думку вченого, зустріч людини з інопланетними істотами не принесе нічого хорошого, а навіть навпаки. Грунтуючись на своїх знаннях, він не заперечує можливість існування позаземної цивілізації, але сподівається, що зустрічі не відбудеться.

В авторській програмі на телеканалі Discovery Хокінг розповів, що якщо технології інопланетян будуть перевершувати наші, то прибульці просто захоплять планету і облаштують тут свою колонію. Хокінг порівняв цей процес з прибуттям Колумба в Америку і наслідками, які очікували корінне населення континенту.