Повідомлення з фронту і просто новини, пов'язані з війною, давно перетворилися на сумний інформаційний шум. У повідомленнях Міноборони або СБУ вкрай складно вчепитися за щось, від них віє казенним бюрократичним духом. Але письменнику Сергію Лойко, автору романів «Аеропорт» і «Рейс», це раптово вдалося.

Саме з брифінгу СБУ він дізнався історію, яка його надзвичайно зацікавила і спонукала почати власне розслідування. У підсумку це розслідування вилилося в документальний фільм «Гібридна історія», який сам автор і режисер презентував сьогодні на прес-конференції в «Укрінформі». Про що цей фільм і чому його потрібно дивитись?

Дивна історія

Свою промову на прес-конференції Сергій Лойко почав з хороших новин:

«Мій фільм вже доступний на Youtube, права на нього належать мені, так що можете вільно дивитись його, вирізати шматки і робити все, що вважаєте за потрібне».

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

І це дійсно дуже доречно, адже інформація, якою поділився письменник в своєму фільмі, потребує вільного поширення. Історія ця почалася у серпні 2017 року, коли в Дніпропетровську була затримана громадянка України Дарина Мастікашева. Її звинуватили в тому, що вона завербовала трьох колишніх українських військових для імітації здійснення терактів в Росії. Використовувати наших бійців планувалося «втемну», про реальні плани вербувальників вони не знали, їхали на заробітки, займатися будівництвом. А коли відчули недобре, відразу повернулися в Україну.

Здавалося б, майже звичайнісінька історія. Ні у кого немає сумнівів, що на території України діють агенти російських спецслужб, які періодично намагаються провернути якусь справу. Але ця історія виявилась не схожа на інші.

У процесі свого розслідування, Сергій Лойко з'ясував, що вербувальниця Дарина насправді є цивільною дружиною колишнього керівника служби інформаційної безпеки Бориса Березовського, Сергія Соколова. Письменникові навіть вдалося взяти у Соколова інтерв'ю. І виявилося, що в цій справі не останню роль зіграла любов, проста людська любов.

Рука ФСБ

Не будемо розкривати всі деталі цього детективного сюжету. Деталей там багато і вони часом просто неймовірні. З «Гібридної історії» ви зможете дізнатися чимало цікавого про ФСБ, вбивство колишнього російського депутата Дениса Воронкова, методи кремлівського піару та багато іншого.

Сергій Лойко розповів, що під час п'яти місяців роботи над фільмом, зрозумів, в чому основна проблема російських спецслужб.

«Немає сумнівів у тому, що там працюють дуже злі та цинічні люди, для яких життя людини не варто ні гроша. Але їх проблема у виконавцях. Це схоже на якийсь величезний попил бюджету, коли нагорі виділяють величезні суми на спецоперації, а в результаті все робить якась випадкова людина на колінці за дві пляшки горілки», - вважає письменник.

Про горілку Сергій Лойко згадав не випадково. Під час прес-конференції він продемонстрував фрагмент зі свого фільму, в якому розвінчував повідомлення російських ЗМІ про особу кілера, який нібито вбив вбивцю депутата Воронкова. Надсекретний кілер на прізвисько Соболь виявився простим питущим громадянином, який за півтори пляшки горілки «зізнався» на камеру у своїх злочинах. І так відкриттів в «Гібридній історії» чимало.

Війна ніколи не закінчується

Основний висновок, до якого підводить глядачів автор фільму - це тотальність гібридної війни. Вона йде не тільки на фронті, вона вже тут, на наших вулицях і в наших будинках.

«Гібридна війна навколо нас. Навколо нас живуть люди, які є знаряддями цієї війни», - підвів підсумок Лойко.

Окремо варто відзначити, що дивитися «Гібридну історію» варто в першу чергу навіть не українцям, а росіянам. Може тоді і віра в «розіпнутих хлопчиків» нарешті похитнеться.