Про гроші можна говорити нескінченно. Адже це не просто еквівалент та міра вартості товарів і послуг, але і ціла історія. Ось зараз у нас в черговий раз з'являться нові гроші - Нацбанк замінить звичні купюри по 2, 5 і 10 гривень монетами. В епоху чергового оновлення українських грошей ми вирішили згадати всю їх історію, починаючи від перших платіжних засобів античного Причорномор'я і Київської Русі до наших днів.

Античність

Разом з першими грецькими колоніями Причорномор'я та Приазов'я на територію України прийшли і грецькі гроші. І це природно, адже купцям треба було якось вести розрахунок, а саме ці монети були основним способом обміну всього регіону. Такі монети археологи знаходили в Ольвії, Херсонесі, Пантікапеї, Тирі. Вік їх дуже різний, від 6 століття до н.е. до майже 4 століття н.е.

Трохи пізніше, коли на регіон почав чинити серйозний вплив Стародавній Рим, з'явилися і їх монети. Карбування з профілями імператорів Траяна, Марка Аврелія, Адріана знаходили і знаходять на півдні нашої країни.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Разом з розпадом Римської імперії, в ходу у місцевих купців з'являються візантійські монети, в основному срібні.

Київська Русь

Спочатку на Русі не було своєї валюти. Її заміняли тонкі срібні монетки з арабською в'яззю - дирхеми. З кінця VII століття араби чеканили їх в такій кількості, що якийсь час вони були чи не основною монетою на півдні і сході Європи. Ними часто розплачувалися на торговому шляху «із варяг у греки».

Але вже до кінця IX століття Київ зміцнів і став впливовим містом в регіоні. Автоматично це означало необхідність мати свої гроші. Свої монети чеканили і князь Володимир, і Ярослав Мудрий. Найчастіше він виготовлялися за арабським зразком, але вже несли на собі зображення княжого герба.

Вже до XI століття карбування монет знову занепадає. Роль грошей починають грати срібні злитки, ті самі гривні. Само собою, розплачуватися тільки досить великими злитками не дуже зручно, тому їх починають нарізати на більш дрібні шматочки - куни, ногати, векши, і рєзані. Система була така: 1 гривня - це 20 ногат, 25 кунів, 50 рєзанів або 150 векш. Одна гривня важила близько 200 грамів срібла.

Галичина та Річ Посполита

Перші стійкі грошові системи з'явилися на території Західної України разом з приходом поляків. Ще Казимир III розпочав емісію «квартників» і «пулів» - монеток зі срібла і міді, на яких був зображений лев.

Починаючи з XV століття основною валютою Східної Європи на якийсь час стають чеські монети короля Вацлава IV. Паралельно з ними в ходу угорські золоті дукати. В цілому ніякої єдиної грошової системи в Польщі і Литві не було.

Все змінюється у 1526 році, коли Король Польський і Великий князь Литовський Сигізмунд I проводить масштабну грошову реформу. Намагаючись зміцнити економіку і перестати залежати від іноземних грошей, Сигізмунд вводить основну монету - один золотий. Такий золотий дорівнює 30 грошам. Були і монети середньої вартості - шостак (6 грошів), трояк (3 гроша) та інші.

Але і ці монети на території Західної України не були єдиними. Велике значення у всій Європі мають талери, які карбуються на монетних дворах у Німеччині і Голландії. Голландці, як найактивніші торговці того часу, розносять свої талери по всій Європі і за його межами. Власне, від слова «талер» в підсумку і походить слово «долар».

В 1656 відривається Львівський монетний двір, який починає карбувати основні валюти регіону - шостаки і талери.

Рублі і крони

На території України, яка перебувала під владою Російської держави, спочатку все було приблизно так само. Але невтомний реформатор Петро I в 1709 році вирішив заборонити іноземні грошіта примусив населення України користуватися рублями і алтинами. Для українців це були незвичні гроші, багато в чому вони ламали сформовану економічну систему, тому талери якийсь час ще ходили.

Аналогічну політику проводила і Австрія, якій після поділу Речі Посполитої в 1772 році відійшли Галичина та Буковина. Спочатку там ходили гульдени і крейцери, а після реформи 1892 року - крони і гелери. В той момент сформувалася система, схожа на сучасну. 1 крона дорівнювала рівно 100 гелерам.

Гроші УНР

Перша українська валюта з'явилася після 1917 року і утворення Української Народної Республіки. Спочатку це були прості кредитні квитки по 100 карбованців, але вони вводилися, як тимчасові.

Уже з 1918 року з'являється паперова гривня. Вона існувала паралельно з карбованцем, який становив половину її номінальної вартості. У ході були купюри по 2, 5, 100, 500, 1000 і 2000 гривень.

До створення першої гривні доклали руку знамениті українські художники того часу - Георгій Нарбут, Володимир Модзалевський та інші. Разом з приходом більшовиків гривня припинила своє існування.

Гроші Нестора Махно

Легенда про те, що анархіст Нестор Іванович Махно на підконтрольних територіях друкував власні гроші існує ще з часів Радянського Союзу. Створювалася вона для того, що очорнити Батьку в очах народу. Мовляв, анархіст, а грошову систему вводив капіталістичну.

Насправді, все було трохи складніше. Ніяких доказів, що Революційна армія Махна друкувала свої гроші, немає. Але користуватися грошима їм, звичайно, доводилося, закуповуючи зерно і боєприпаси, видаючи населенню допомогу. Для цього на будь-який інший валюті, яка потрапляла в руки махновців, просто ставили спеціальну печатку. Дуже оригінально.