З початку року Україна живе без стандарту Євро 4 – відповідне рішення записано в Технічному регламенті до автомобільних бензинів і дизельного палива, який Кабмін затвердив ще 1 серпня 2013-го. Тепер все паливо має відповідати тільки Евро5, що має позитивно позначатися і на ресурсі автомобілів, і на екології.

Про це повідомляє avtovod.org.ua.

Безумовно, раніше багато мережевих АЗС і так продавали Євро 5, але тепер вимоги Євро 4 – вже поза законом.

В Інституті споживчих експертиз, яка постійно моніторить якість палива в Україні, вирішили перевірити, чи не порушують закон на АЗС, адже палива Євро 4 на заправках було дуже багато.

Як виявилося, багато продавців палива просто ігнорують нові вимоги, і продовжують торгувати бензином, що не відповідає регламенту.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Випробуванню піддали найбільш популярний 95-й бензин як великих мереж, так і порівняно невеликих.

Проби були відправлені в сертифіковану лабораторію, де їх досліджували на відповідність нормативам профільного ДСТУ 7687:2015 (бензин А-95-Евро5). Зразки були перевірені за “європейськими” параметрами – октанове число, вміст сірки і об’ємна частка бензолу.

Результати, м’яко кажучи, не порадували – три зразки виявилися зовсім не кондиційним, і ще три на межі вильоту з нормативів.

Насамперед був перевірений найголовніший для роботи двигуна параметр – октанове число, яке характеризує стійкість палива до детонації – передчасного згорання бензину в камері згоряння. Детонація шкідлива для мотора не тільки підвищеною витратою палива і зниженням потужності, але і передчасним зносом двигуна через зайві навантаження.

Октанове число вимірювали по моторному методу. Згідно з ним, норматив встановлений на рівні не нижче 85,0 одиниць. Всі зразки вклалися в норматив, а деякі і продемонстрували “запас міцності”. Найбільшим він виявився у мережі БРСМ-Нафта і ВОГ (86,4 одиниці). Практично не відстали і колеги з ОККО, КЛО та GLUSCO – 86 одиниць.

Далі експерти перевірили ще один найважливіший показник – вміст сірки. Якщо цієї шкідливої речовини в паливі занадто багато, це призводить до утворення нагару, забрудненню паливних форсунок і "смерті" каталізатора. До того ж стає "бруднішим" вихлоп і в повітря потрапляють дуже небезпечні оксиди. ДСТУ для А-95-Евро5 вимагає не більше 10 мг кг. І ось тут і почалися “сюрпризи”.

У трьох учасників виявилися порушення – харківські мережі НПЗ і Бренд Ойл продають бензин Євро 4 (16 і 22 мг/кг відповідно). Це не смертельно, але тим не менше. А “дев’яносто п’ятий” у київській мережі Імпульс ЛТД і зовсім виявився Євро 3 (60 мг/кг).

Для порівняння, у великих “брендових” мереж сірки практично не було – БРСМ-Нафта (4 мг/кг), КЛО та GLUSCO (по 5 і 6 мг/кг відповідно). Втім, є непогані результати і у локальних мереж LUXWEN, SunOil, Marhall, ZOG (7,8,5,6).

Підроблене паливо: як на українських заправках розводять бензин.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що як заощадити бензин і дизельне паливо.