Розробник отруйного газу "Новачок" вчений Віл Мірзаянов спростував теорію про те, що мафія або недержавні угруповання могли стояти за отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля.

За словами хіміка, для таких операцій потрібен висококваліфікований фахівець.

"Злочинна організація або недержавна група не може стояти за цією атакою. Це дуже, дуже важко зробити. Для таких операцій потрібен висококваліфікований фахівець, тому що це дуже небезпечна зброя, ви можете вбити себе. Перш за все, у вас повинен бути дуже хороший щит, особливий контейнер. Активізувати ж зброю без спеціального технічного обладнання неможливо", - заявив хімік.

Він зазначив, що працював близько 30 років в лабораторії, де був розроблений Новачок, але не знає, як застосувати його в якості зброї. Також Мирзаянов заявив, що за нападом може стояти Росія.

"Жодна країна не має таких можливостей, як Росія, так як Росія винайшла, протестувала і "озброїла" Новачок. Я вважаю, що вони використовували бінарну версію. Це дві ампули, невеликі контейнери. Бінарна версія - два заборонені речовини змішують для виробництва Новачка", - підкреслив він.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Нагадаємо, колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка Юлія 4 березня були виявлені без свідомості в британському Солсбері і перебувають в лікарні у критичному стані. Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей 12 березня повідомила, що Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичним речовиною типу Новачок, який розроблявся в СРСР і згодом в Росії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" нервово-паралітична речовина, якою отруїли колишнього розвідника Сергія Скрипаля, потрапило у Великобританію у валізі його доньки Юлії, яка 3 березня прилетіла з Росії. За їх інформацією, токсином була просякнута одяг, косметика або інші подарунки, які дочка привезла батька. За однією з версій слідства, в квартиру Юлії в Москві могли проникнути люди, які і підклали отруту в багаж.