Міністерство закордонних справ України ще місяць тому попередило МЗС Росії про неможливість голосування для російських громадян в російських дипустановах в Україні, якщо не будуть скасовані незаконні вибори президента РФ в окупованому Криму. Про це заявила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца, повідомляє Укрінформ.

"Це скоординована позиція наших міністерств і взагалі держави в цілому. Зазначені вибори в окупованому Криму апріорі є незаконними, нелегітимними, це грубо суперечить міжнародному праву, українському законодавству та резолюції Генасамблеї ООН", - зазначила Беца.

За її словами, українська сторона ще в лютому попередила МЗС Росії про незаконність цих виборів, також застерегли їх від проведення цих виборів на території України як на Донбасі, так і в Криму, і зазначили, що не може бути ніяких виборів у дипустановах без виконання попередніх умов. Але російська сторона, як і очікувалося, проігнорувала абсолютно законні вимоги української сторони.

Спікер українського МЗС також підкреслила, що будь-які дипустанови, що знаходиться на території іншої держави, у відповідності з Віденською конвенцією, мають дотримуватися законодавства країни перебування.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Російська сторона не дотримується законодавства країни перебування, проводить вибори на нашій території. Тому це абсолютно свідоме рішення – ми не дозволимо проводити вибори. Щодо голосування російських дипломатичних співробітників – питань немає, а якщо російські громадяни хочуть проголосувати, вони можуть скористатися своїм правом на волевиявлення, поїхати в Російську Федерацію і проголосувати за кандидата, але не на нашій території", - підкреслила Беца.

Вона повідомила, що Україна довела свою позицію до міжнародних партнерів. А коментуючи заяву МЗС Росії з приводу недопуску громадян Росії в диппредставництва в Україні для участі в голосуванні, Беца назвала її "абсолютно цинічним".

"За чотири роки агресії проти України вони раптом згадали про міжнародне право і що воно все ж десь існує, але не пам'ятали про це в 2014 році, коли окупували нашу територію і розв'язали війну, в результаті якої понад 10 тис. громадян України загинули. Тому давайте говорити абсолютно відверто і чесно – на території України, яка незаконно окупована, не можуть проводитися ніякі вибори іншої держави. Це абсолютний постулат міжнародного права. І в даному випадку ми дотримуємося законодавства України і міжнародного права", - резюмувала спікер МЗС.

Дивіться: "Крим - це Україна" - добровольці пікетували посольство РФ

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Арсен Аваков заявив про недопуск росіян в диппредставництва, для голосування на території України.