Рішення Національного банку України замінити дрібні банкноти монетами може дорого коштувати бюджету, а також спровокувати прискорення інфляції.

Про це заявив економічний аналітик Борис Кушнірук в ефірі ObozTV.

"У мене є сумніви, що ми на цьому зекономимо. Справа в тому, що монети дорожче в карбуванні, ніж паперові гроші. І з монетами виникає ще одна історія. Вона пов'язана з тим, що їх часто вилучають з обігу. Населення зберігає їх у себе в банках і т. д. На жаль, ми цю історію мали з монетами меншого номіналу та їх потім доводиться постійно додатково карбувати", - розповів Кушнірук.

Також аналітик зазначив, що це, а також припинення карбування дрібних монет, може підстьобнути подорожчання значної частини товарів.

"Ця процедура переведення в металеві гроші буде провокувати те, що всі ціни будуть формувати, виходячи з мінімального номіналу цих монет. Як тільки почнуть вилучати з обігу монети меншого номіналу, це гарантовано призведе до того, що всі ціни почнуть підлаштовувати під наступний менший номінал. Це всім відома річ, тому у мене щодо цього дуже великі сумніви, що це варто робити", - підкреслив експерт.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

За словами Кушнірука, таке зростання цін може бути на рівні 1-2%.

"Якщо всі ціни починають прирівнюватися до більшого номіналу, то це автоматично призводить до того, що товар стає дорожчим. Там може це не так відчувається на 1-2%, але фактично ви самі провокуєте, що ціна ваших товарів йде до номіналу найменших монет. Тому я наголошую, що до цієї ідеї ставлюся критично. Це проблематика не суто українська. Проблема цього обігу банкнот або монет існує у всьому світі. Тут світовий досвід показує, що євроценти залишаються в Європі, хоч за нього нічого не купиш, але це гарантія з точки зору цінової стабільності", - резюмував економіст.

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що Національний банк України прийняв рішення виводити з обігу дрібні паперові купюри. Так, тепер 1,2,5 і 10 гривень замінять монетами, зразки яких вже представили громадянам.