Перерахунок субсидій в Україні почнеться через кілька тижнів і охопить приблизно 8 млн сімей. Через нові правила розрахунку, а також зростання зарплат і пенсій, багатьох українців можуть позбавити компенсацій на сплату комунальних послуг.

Постанова уряду передбачає, що доходи одержувачів субсидій рахують в кінці опалювального сезону. Якщо раніше враховувалися доходи за попередній календарний рік, то тепер – за останні шість місяців.

Це означає, що під час перерахунку субсидій будуть враховувати зростання мінімалки і підвищення пенсій. Якщо в уряді прийдуть до висновку, що доходів сім'ї вистачає на оплату комунальних послуг в рамках соціальних нормативів, то її можуть позбавити субсидії на неопалювальний сезон.

Наприклад, розрахуємо розмір субсидії для сім'ї з чотирьох осіб – двох дорослих з мінімальними зарплатами і двох дітей. Зараз така сім'я повинна сплачувати за комуналку не більше 472 грн, а решту компенсує держава у вигляді субсидії.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Після перерахунку ця сім'я повинна сплачувати за комунальні послуги за субсидією не більше 611 грн. Якщо цієї суми буде достатньо на оплату комуналки без опалення, то субсидію можуть відібрати.

Двоє українських пенсіонерів із середніми пенсіями зараз платять за комуналку не більше 300 грн з урахуванням субсидій. Після перерахунку з урахуванням "осучаснення" пенсій сума оплати складе вже 551 грн. Таким чином субсидію можуть урізати на 251 грн.

Дивіться: "Монетизація субсидій: чи будуть видавати гроші готівкою"

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв про те, як українцям не втратити пільги від держави. Українцям стали надходити повідомлення про те, що вони позбавляються пільг на оплату комунальних послуг. Причина – дохід перевищує податкову соціальну норму. Пенсіонери в паніці, вважають, що у них хочуть відібрати надбавку до пенсії. Однак чиновники запевняють: якщо вас позбавили пільг, то можна спробувати скористатися субсидією.

Нагадаємо, що з 2018 року в правила отримання субсидій внесено зміни. Тепер оформити субсидію можуть і ті, хто має дві квартири, дві машини, здає квартиру в оренду, не працює, але не стоїть на обліку в центрі зайнятості. А також ті, хто оплатив лікування або навчання у розмірі не більше 10 прожиткових мінімумів.