Український президент Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №8152 про валюту, який покликаний замінити валютний декрет 1993 року.

За даними офіційного ресурсу парламенту, робота над документом почалася ще на початку поточного місяця. Тоді ним займалися фахівці Національної ради реформ.

Як пояснив глава держави, цей законопроект вводить на валютному ринку принцип “дозволено все, що не заборонено” і запустить поступову, послідовну і гнучку лібералізацію.

Поки що чинне валютне законодавство України базується на декреті Кабінету міністрів “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 1993 року.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Представники Національного банку вважають, що старі правила давно втратили ефективність, тим самим ставши перешкодою в оборотах капіталу на державному ринку. Після запровадження нової моделі проведення операцій теоретично повинно стати значно легшим, аніж зараз: скасуються обмеження на валютні операції операції між резидентами і між резидентами і нерезидентами в іноземній і національній валюті.

Повну відсутність валютних обмежень та скасування контролю як єдиного інструменту передбачає так званий "режим вільного руху капіталу". Дотримання валютного законодавства в цілому покладатиметься на валютний нагляд.

Відомо, що при вільному русі капіталу процедури будуть мати не дозвільний характер, як зараз, а повідомний – для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу тощо). За ліберальною моделлю валютного регулювання валютні обмеження будуть вводитися тільки з метою подолання або запобігання кризи і на короткий строк (не більше ніж шість місяців).

Дивіться: Кабмін спрогнозував курс долара на 2018 рік

Як повідомляв портал "Знай.ua", нардеп-втікач Олександр Онищенко заявив, що має запис розмови, де Петро Порошенко нібито загрожує йому кримінальними справами "якщо хтось не буде голосувати за його законодавство". Він нібито повинен був забезпечити голосування за певні закони, однак на уточнююче питання, чи йде мова про лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко, відповідати відмовився, а сама розмова відбулася 8 червня - за тиждень до того, як почали заарештовувати "його людей".