Згідно православного календаря цього року Великдень випадає на неділю, 8 квітня. Саме тому понеділок офіційно вважається вихідним днем. Тобто, українці зможуть відпочивати три доби поспіль – разом із 9 квітня, затвердженим урядом.

Це стосується всіх співробітників, які працюють за п'ятиденних графіком, але при цьому рішення про перенесення вихідних і робочих днів на підприємстві приймає власник або керівник.

Багато хто задається питанням, чому Великдень відзначається у різні дні? Адже свято Воскресіння Господнього щороку припадає на різні дати. Наприклад, в 2017 році воно відзначалося на тиждень пізніше, 16 квітня, а Великдень 2019 року святкуватиметься 28 квітня.

Дата Пасхи, як виявилося, залежить від положення небесних тіл, а конкретно – Місяця та Сонця. Днем святкування світлого Великодня було обрано першу неділю після першої повні, що настає після весняного рівнодення.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

З цього випливає, що Великдень 2018, як і в інші роки, є перехідним церковним святом і не прив'язаним до традиційного календаря, а тому відзначається в різний час. І діапазон святкування Воскресіння Христового в різні роки може бути від 4 квітня по 8 травня.

Від цього змінюються і дати інших церковних свят, як наприклад Лазарева субота, Вхід Господній в Єрусалим, Вознесіння Господнє, П'ятидесятниця. Виходить, що краще орієнтуватися тільки на календар.

Дивіться: як відзначають Великдень в різних містах України?

Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям розповіли головні великодні прикмети та звичаї. Наприклад, якщо великодні паски потріскалися - значить цілий рік сім'ю будуть переслідувати нещастя. А якщо ви відчуваєте постійні труднощі з грошима, на Великдень обов'язково подайте монетку жебракові – весь рік ви не будете знати нужди. У народі також казали: якщо на Великдень вже весь сніг розтанув, значить можна очікувати багатого врожаю. Сильні дощі на великодньому тижні віщували заможний рік.