Колишня кандидат у президенти Російської Федерації Ксенія Собчак у понеділок, 19 березня, передала чинному главі держави Володимиру Путіну список політичних в'язнів, серед яких українці Олег Сенцов і Олександр Кольченко.

Про це повідомила довірена особа, політтехнолог Марина Литвинович, передає радіо Громадське.

"Ксенія Собчак сьогодні зустрілася з Путіним. Головний сенс зустрічі був у тому, щоб передати йому список політичних в'язнів і вимагати їх звільнити (амністія, помилування). Путін пообіцяв розглянути цей список. Надія є деяка", - розповіла Литвинович.

Також вона уточнила, що до списоку увійшли 16 осіб. Так, серед них також виявилися брат політика Олексія Навального - Олег, засуджений у справі «Ів Роше»; журналісти Олександр Соколов та Валерій Парфьонов, засуджені у справі про референдум «За відповідальну владу»; колишній співробітник "ЮКОСа Олексій Пічугін, який відбуває довічне ув'язнення за вбивство; блогер з Томська Вадим Тюменцев, засуджений за публікацію роликів в інтернеті.

Нагадаємо, що в неділю, 18 березня, в Росії відбулися президентські вибори. На ділянках вже підрахували 99% голосів: згідно з цими даними, в першому турі (як несподівано!) з величезним відривом у 76% перемагає Володимир Путін.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Раніше інформаційний портал "Знай.uа" повідомляв про те, що українець Олег Сенцов, засуджений в Росії по сфабрикованій справі, розповів у листі сестрі, що повільно і безповоротно втрачає здоров'я в колонії в місті Лабитнангі.

Як відомо, Олега Сенцова разом з Олександром Кольченко затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

У серпні 2015 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Міжнародні організації визнали, що справа проти Сенцова і Кольченко сфабрикована, і виступили з критикою на адресу РФ, вимагаючи звільнити їх. Росія на заклики не реагує.