Боснія і Герцеговина, яка відома своєю війною в 90-х роках, може знову почати рух у бік озброєного конфлікту – на цей конфлікт може підштовхнути Кремль. Про це повідомляють зарубіжні ЗМІ, посилаючись на доповідь Інституту зовнішньополітичних досліджень під назвою "Боснія на російській пласі: можливість кровопролиття і заходів для його запобігання".

У документі йдеться, що російський президент Володимир Путін підтримує в балканській країні сепаратистів серед етнічних сербів, щоб не дозволити Сараєво зблизитися з Заходом.

Експерти застерігають, що ця активність може призвести до спалаху в серці Європи нової війни на зразок тієї, яка триває в Україні.

Мілітаризація відбувається в Республіці Сербській, яка існує в якості автономного регіону Боснії і Герцеговини з переважно сербським населенням.

Місцева поліція та інші правоохоронні органи проходять бойову підготовку з російськими інструкторами і накопичують арсенали зброї.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

Вони стають все більше схожими на добре навчену і озброєну армію. Тим часом, Москва також підтримує формування сербських націоналістичних збройних формувань в Боснії і Герцеговині.

Ці зусилля Кремля підтримує президент-сепаратист Республіки Сербської Мілорад Додік, який виступав за проведення в його регіоні референдуму про незалежність, незважаючи на всі застереження міжнародних організацій, які обіцяють не визнавати результати такого голосування.

"Для Москви Республіка Сербська - дуже зручна уразливість, яку можна використовувати для дестабілізації Європи в будь-який зручний момент", - переконаний колишній заступник міністра оборони США з питань Росії, України, Євразії та Балкан Майкл Карпентер.

Він допускає, що в потрібний момент Кремль може "спустити з повідка" Додика і дозволити йому провести бажаний референдум про незалежність. Це стане справжнім вибухом.

Дивіться сюжет про РФ

Як повідомляв та інформаційний портал "Знай.uа", у Києві з'явився "золотий" пам'ятник Путіну.