Останній у світі, рідкісний північний білий носоріг на ім'я Судан нещодавно помер у заповіднику Ол Педжета (Кенія). Йому було 45 років, всього на планеті лишилося тільки дві самки, самців цього виду більше немає.

"З великим сумом заповідник Ол Педжета і зоопарк Двур-Кралове повідомляє, що Судан, останній в світі самець північного білого носорога, 45 років, помер в заповіднику Ол Педжета в Кенії 19-го березня, 2018 роки (вчора)", - підтвердили на офіційній сторінці заповідника в Twitter.

Вся справа у бажанні браконьєрів нажитися на унікальних тваринах. Саме за Суданом свого часу ретельно наглядав місцевий спецназ, але надії на порятунок не лишалося. Він був неспроможний продовжувати свій рід. Вчені припускають, що в середньому період статевого дозрівання у білих носорогів починається в 10 років, а Судан народився в 1973 році, за тутешніми мірками це вже глибока старість.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

В живих лишалася тільки його донька, 26-річна Наджин і онука останнього самця Фату, їй було 15 років. На початку 2009 року родина Судана внесена в наукову програму "Останній шанс на виживання", тварин перевезли з Чехії до Кенії, але чисельність популяції не відновили. Три роки тому в зоопарку Сан-Дієго померла 41-річна Нора, його супутниця.

За 50 років полювання на білих носорогів вони знищувалися сотнями: цінувалися роги, котрі коштують чимало. За одну кістку колись просили 75 тисяч доларів на чорному ринку, справжня золота жила для зловмисників.

Дивіться: помер останній самець північного білого носорога

Як повідомляв портал "Знай.ua", екологи розповіли, як врятувати лелек від смерті після повернення з теплих країв. Наприклад, на відстані 10-15 м до місця розташування птахів потрібно очистити невелику ділянку від: саме там можна буде врятуватися більшій кількості птахів. Згодом викласти на підготовлені місця сіно, солому, сухі багаторічні трави, хмиз, дрібні гілки, кукурудзянку тощо. Якщо лелеки зовсім ослаблені (тобто такі, які не реагують на рухи людей), то їх краще забрати, відігріти і тимчасово розмістити в хлівах або інших господарських будівлях разом із домашніми тваринами.