Якщо український уряд припинить повноцінно співпрацювати з Міжнародним валютним фондом, гривня має всі шанси девальвувати до 30 за долар, тим самим знову відправивши його за психологічну позначку. У такому випадку цілком ймовірно знову побачити середньорічний курс в 29 гривень за долар.

Як повідомляє "Обозреватель", без спільної роботи з Фондом можлива різка девальвація. Так вважає глава аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій. Без підтримки МФВ призупиниться макрофінансова допомога від Євросоюзу, співпраця зі Світовим банком, деякі програми Європейського банку з реконструкції та розвитку.



В результаті, за оцінками Олександра Паращия, вийде, що країна може недоотримати декілька мільярдів доларів, а курс може знизитися до 29-30 грн долар. "Основний фактор - наші відносини з МВФ. Просто на МВФ "зав'язані" великі очікування щодо припливу валюти", - підкреслює експерт.

З таким твердженням погоджується і виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. Економіст прогнозує, що в 2018-му реально утримати курс до 30 грн/долар до кінця року.


Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Варто відзначити, що в Україні традиційно спостерігається негативне сальдо торгівельного балансу. Це означає, що ми імпортуємо товарів і послуг більше, ніж експортуємо. А значить і витрачаємо доларів більше, ніж отримуємо. Для прикладу, за даними служби Державної статистики, за січень цього року різниця між сумою, яку ми отримали, і сумою, яку витратили, склала 284,1 мільйонів доларів.



Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" писав про те, що тільки від ініціативи України залежатиме нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом. Можливо, Київ не укладатиме нову угоду зі світовим регулятором.

Ми також писали про те, що в Європейському Союзі почали звучати тривожні дзвіночки щодо скасування безвізового режиму. Зокрема, мова йде про інциденти, що підтверджують недостатність рівня системи безпеки українських документів, а також проблеми з корупцією в цій сфері. Наприклад, в грудні 2017 року на провал української системи безпеки документів вказала посол Великобританії Джудіт Гоф.