У місті Любомиль, що на Волині, патрульні поліцейські побили водія на одній із місцевих заправок, а пізніше застосували проти нього сльозогінний газ. Як виявилося, власник авто всього навсього дорікнув їм у незнанні законів.

Кадри з місця інциденту, які зафіксували на камеру постраждалого, незабаром оприлюднили на каналі Police Control в YouTube:

"Поліцейські знову проявили свою неповагу до громадян, водій дорікнув у порушенні процедури оформлення адміністративних матеріалів, на що поліцейський відповів хамством, почав плутатися в законах і нахабно світити в камеру", - йдеться у коментарі до ролику.

Як можете бачите на відео, спершу коп просто поводиться дуже зухвало, на вимогу не світити ліхтарем просто у вічі ніяк не реагував. Далі, на очах у неповнолітньої дитини, почав силою витягати чоловіка з автомобіля.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Дивіться: Поліцейське свавілля на Волині

Його двоє колег заламали його, але водію вдалося вивільнитися й втекти на деякий час до вбиральні. Патруль не дав спокою йому й там: поки надягали кайданки, чоловік спробував промити очі, в які приснули з балончика.

Що загрожує копам за таку поведінку, і чи буде покарання взагалі, невідомо. Але в статуті про поліцію чітко визначені випадки, коли дозволена фізична сила, а коли вона протизаконна:

"Поліцейський може застосовувати фізичну силу, у тому числі спеціальні прийоми боротьби (рукопашного бою), для забезпечення особистої безпеки або/та безпеки інших осіб, припинення правопорушення, затримання особи, яка вчинила правопорушення, якщо застосування інших поліцейських заходів не забезпечує виконання поліцейським повноважень, покладених на нього законом", - значиться у ст.44 закону про поліцію.

Можливо, ці "легіонери Авакова" забули, але в статті 30 також вказані превентивні заходи, котрі входять до спектру їх повноважень:

перевірка документів особи, опитування особи, поверхнева перевірка і огляд, зупинення транспортного засобу.

Десь бачимо напад на водія? Питання риторичне. Більш того, вони навіть не мали права обмежити особу в пересуванні, а як бачимо, зробили навпаки – чоловік не міг нікуди втекти, адже був зупинений технічними засобами. В застосуванні яких, до речі, необхідності не було – водій жодної агресії не виявляв, просто чітко нагадав патрульним їх безпосередні обов'язки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у вівторок, 20 березня, ввечері поліцейський на смерть збив пішохода в Запорізькій області. Чоловік загинув в результаті наїзду на нього автомобіля під керуванням співробітника Національної поліції в Михайлівському районі.